• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voda plavi kuće, prijete i klizišta

Na stotine kuća u BiH su pod vodom, a klizišta koja su se zbog obilnih kiša aktivirala oštetila su puteve i prijete kućama. Vanredno u Brčko distriktu

Poplavljene su kuće na teritoriji Prijedora, Modriče, Pelagićeva i Brčko distrikta gdje je proglašeno vanredno stanje , dok s klizištima najviše problema ima Banjaluka. Vodostaj rijeke Vrbas na području Banjaluke sinoć iznosio 398 centrimetara, što nije kritično, dok je danas još niži.

Nakon obilnih padalina, koje su tokom vikenda zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, došlo je do izlijevanja rijeka i bujičnih potoka na nekoliko lokacija na sjeveru zemlje, a najkritičnije je bilo u naselju Moluhe, nedaleko Tuzle, gdje je došlo je do propadanja tla na dva mjesta. Za područje Opštine Tuzla proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta, prenose federalni mediji.

Tri rijeke na području Prijedora izlile su se iz korita i zaplavile 180 domaćinstava, ali nema preciznih podataka koliko je kuća poplavljeno, javila je Srna.

Šef Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je vodostaj Sane jutros u 7.00 časova iznosio 455 centimetara ili 35 centimetara iznad kritične tačke.

"Rijeka Sana zaplavila je 120 domaćinstava u naseljima Tukovi i Raškovac, rijeka Gomjenica tridesetak domaćinstava u naselju Gomjenica. Rijeka Miloševica tridesetak domaćinstava u naseljima Vrbice i Topolik", rekao je Vranješ.

Putna komunikacija Prijedor - Bišćani u prekidu je i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac.

Rijeka Lubina u Gradišci izlila se na put Turijak – Vrbaška i prekinula promet, dok je u Drugovićima, nedaleko Laktaša, zbog poplave od svijeta odsječeno tridesetak domaćinstava. Vrbas je u manjem porastu i od njega za sada ne prijeti opasnost.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci za protekla 24 časa porastao je za 32 centimetara i voda se već izlila iz korita. Vodostaj Save u podne je iznosio 688 centimetara, što je za šest centimetara više nego jutros u 7.00 časova.


Načelnik Odjeljenja Civilne zaštite Boško Pucar kaže da se manje rijeke u Potkozarju vraćaju u korito i da se situacija smiruje.

"Čim se situacija stabilizuje, ponovo ćemo na teren da bismo utvrdili visinu štete, pogotovo u Potkozarju, te u Mašićima i drugim lijevčanskim selima", kaže Pucar.

Mještani nekoliko sela pored rijeke Save nezadovoljni su stanjem odbrambenog kanala, na kome se već godinama ne saniraju klizišta, a upozoravaju i na zapuštenu kanalsku mrežu.

"Ukoliko ne budu preduzete konkretne mjere na sanaciji zapuštene kanalske mreže i kažnjavanju odgovornih, ne vrijedi nam više obrađivati zemljište", rekao je Miodrag Račić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bok Jankovac - Mačkovac, gdje se nalazi i najveći dio odvodnih kanala.

Prestanak padavina ohrabrio je sve u Gradišci, pa se očekuje da vodostaj Save ipak neće dostići nivo od 730 centimetara, kada se uvode vanredne mjere odbrane od poplava.

Na području Srpca od poplava su srušena dva mosta, 50 kuća je blokirano, a mještani pet naselja proveli su noć u strahu od izlivanja odvodnih kanala i rijeke Vrbas u Lijevče polju.

U porastu je i nivo Save kod Srpca i nedostaje desetak centimetara do uvođenja redovnih mjera od poplava.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je Srni da je najveća šteta pričinjena u mjesnim zajednicama Kukulje, Lilić i Razboj na lijevoj obali Vrbasa, zatim u Poveliču, gdje se izlila istoimena rječica i Sitnešima, gdje su se izlile bujične vode zbog zapuštene kanalizacione mreže.

"Potopljeno je više stotina hektara oranica sa zasijanim usjevima, blokirano je 50 kuća, srušena su dva mosta, a na tri mjesta sinoć i tokom noći intervenisali smo dovoženjem vreća sa pijeskom i postavljanjem `zečijih` nasipa", naveo je Vrsajković.

Prema njegovim riječima, tokom noći oborinske vode počele su da plave i širi dio gradskog jezgra i ugrožavaju elektropostrojenja Radne jedinice "Elektrodistribucije", za čije je spašavanje zadužena Crpna stanica "Ina" Srbac.

"Ispostavilo da najveći agregat, snage 100 kilovata, ne radi iz nepoznatih razloga, pa ćemo morati da utvrdimo odgovornost pojedinaca, jer su za njegovu nabavku i ugradnju uložena velika sredstva", dodao je Vrsajković.

U prigradskom naselju Inađol vodom su bile okružene peradarske farme braće Slavka i Ratka Vukotića, a voda je stigla do nivoa temelja i nije prodrla u objekte.

Prestanak padavina i današnje sunčano vrijeme uticali su na zaustavljanje daljeg prodiranja vode.

"Štab Civilne zaštite Srbac dostavio je veći broj čizama ugroženjim domaćinstvima koja nisu prihvatila evakuaciju članova porodica i stočnog fonda, jer su ljudi grupno i pojedinačno preduzeli mjere samozaštite u skladu sa ranijim iskustvima kada su se susretali sa poplavama", rekao je Vrsajković.

On je dodao da će, kada se voda povuče sa oranica, voćnjaka i stambenih i privrednih objekata, posebna opštinska komisija raditi na procjeni štete.

Zbog visokog vodostaja rijeke Une, koji je danas dostigao kritičnu tačku od 417 centimetara, na području opštine Kozarska Dubica proglašene su redovne mjere zaštite od poplava, potvrdio je šef opštinskog Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac.

On je istakao da je trenutni vodostaj Une najveći zabilježen u posljednjih desetak godina, te da zavisi od vodostaja rijeke Save koji je u ekspanziji.

"Rijeka Sava još uvijek može da primi veću količinu vode, pa očekujemo da bi danas vodostaj Une mogao stagnirati", rekao je Trubarac.

On je potvrdio da su se juče na pojedinim dijelovima izlile manje pritoke Une, koje su u naseljenim mjestima Knežica, Parnice, Verija, Međeđa i Draksenić poplavile veće površine, ali su se povukle sa prestankom padavina, te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva ili stoke.

"Opštinski Štab za vanredne situacije svakodnevno zasjeda i prati stanje na terenu, te preduzima neophodne mjere", naglasio je Trubarac.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u stagnaciji nakon jutrošnjeg rasta, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.

Vodostaj Une jutros u 7.00 časova bio je 468, a Sane 496 centimetara.

Rijeka Una danas se izlila i uzvodno od Novog Grada u naselju Mlakve, gdje je poplavljen sportsko-rekreacioni centar.

Una je juče poplavila polja na obje obale nizvodno od Novog Grada, dok se Sana izlila uzvodno u mjestu Svodna, gdje je poplavljen podrum jedne kuće.

Na gradskom području Sana se izlila na desnoj obali u Banjalučkoj ulici koja je prilaz stočnoj pijaci i na lijevoj obali na putu Urije - Šuća zbog čega je onemoguć odvoz smeća na gradsku deponiju.

Od subote uveče uključene su dvije prepumpne stanice i na snazi su redovne mjere zaštite od polava.

I dalje je u prekidu saobraćaj na putnim pravcima Blagaj - Vitasovci i Blagaj - Radomirovac zbog izlijevanja Japre u Blagaju.

Direktor Komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Mladen Šicar rekao je da je voda iz gradskog vodovoda higijenski i epidemiološki ispravna.

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je da je zbog poplava trenutno najsloženija situacija u bijeljinskoj Mjesnoj zajednici Novi, gdje se izlila rijeka Sava i njene pritoke Gnjica i Lukavac.

Tokom noći i jutra stabilizovalo se stanje u Donjoj Čađavici i Donjem Dragaljevcu, gdje je bilo zaplavljeno devet okućnica, veterinarska stanica i poljoprivredno zemljište i voda se povukla, ali je u ranim jutarnjim časovima došlo do izlivanja Gnjice u naselju Novi i Lukavca u mjesnim zajednicima Donja Bukovica, Vršani i Novi.

U Donjoj Bukovici zaplavljena je znatna površina poljoprivrednog zemljišta i ispresijecani su lokalni putevi, zbog čega je odsječeno 15 kuća u zaseocima Bukvari, Matići i Šekići, ali voda nije ušla u kuće, niti su zaplavljene okućnice.

Poljoprivredno zemljište zaplavljeno je i u naselju Vršani. U naselju Novi ispresijecani su lokalni putevi i zaplavljena znatna površina poljoprivrednog zemljišta. Odsječeno je oko 20 kuća zbog plavljenja lokalnih puteva, ali voda nije ušla u kuće, niti su zaplavljene okućnice.

Dodatni problem je vodostaj rijeke Save koji je porastao za 32 centimetra od zadnjeg izvještavanja i trenutni vodostaj iznosi plus 652 centimetara na vodomjernoj letvi u Rači i iznad je kote redovne odbrane od poplava za dva centimetra.

Vodostaj rijeke Drine je u porastu - protok iznosi 1.129 metara kubnih u sekundi, što otežava situaciju, jer je vrlo visok vodostaj rijeke Janje koja je pred izlivanjem, odnosno došlo je do izbijanja vode kroz šahtove i plavljenja dijela komunikacija Bijeljina – Zvornik koja prolazi kroz naselje Janja.

Odsjek za civilnu zaštitu prati stanje na ugroženom području i po potrebi će dostavljati ugroženim mjesnim zajednicama potrebnu opremu. U naselju Novi angažovana su četiri pripadnika jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom sa dva pneumatska čamca.

Najavljeno je da će predstavnici područnog odjeljenja Republičke uprave civilne zaštite tokom dana obići ugrožena područja.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Modriči je u opadanju, tako da je u 11.00 časova iznosio plus 240 centimetara, što je za 10 centimetara manje u odnosu na prethodno mjerenje. U toku noći u ulicama Solunskih boraca i Hajduk Veljka ispumpana je voda.


Vodostaj rijeke Ukrine na području Dervente je u stalnom porastu, a kao posljedica porasta su zaplavljene dvije kuće u Rapćanima, a dvije u Beglucima, dok na području Turskih Lužana prijeti izlivanje rijeke Ukrine.

U opštini Pelagićevo stanje se normalizuje. Voda koja je zaplavila stambene objekte na području mjesnih zajednica Ćendići i Centar /Šarkani/ se povukla, a dvije porodice koje su evakuisane tokom jučerašnjeg dana vratile su se u svoje domove. Nivo vode u lateralnom kanalu je opao za 100 centimetara.

U naselju Karanovac, na području opštine Petrovo, u toku noći zaplavljena je jedna farma krava muzara, ali je intervencijom komunalnog preduzeća voda iz formiranog vještačkog jezera ispumpana.

Površinske vode koje su se pojavile na teritoriji opštine Brod su u fazi povlačenja, a vodostaj rijeke Save je u stalnom porastu i u 11.00 časova je iznosio 732 centimetara, što je za dva centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava. Ugroženog stanovništva nema.

I dalje je na snazi prekid saobraćaja na regionalnom putu Brod – Odžak u Mjesnoj zajednici Brusnica gdje je registrovan odron zemljišta na dužini od oko 100 metara.

Stanje u Vukosavlju, u odnosu na protekli dan, je znatno bolje, a rijeka Gnionica je u toku noći oštetila jedan most, slabije konstrukcije.

Vodostaj rijeke Bosne na području Doboja je u opadanju i trenutno iznosi plus 222 centimetra što je pet centimetara manje u odnosu na prethodno mjerenje. U naseljenom mjestu Bušletić došlo je do prekida saobraćaja na regionalnom putu Doboj – Gradačac usljed izlivanja rijeke Lukavice.

Vodostaj Save na mjernom mjestu u Šamcu je u porastu i trenutno iznosi plus 646 centimetara, što je za sedam centimetara više u odnosu na prethodno mjerenja, a četiri centimetra manje od kote redovne odbrane od poplava. Nema ugroženog stanovništva.

Vodostaj Bosne uzvodno od Doboja prema Zenici je u blagom opadanju.

U opštini Kostajnica pojavilo se novo klizište na lokalitetu brda Čečak, na 30 metara od stambenih objekata. Nizvodno od grada je došlo do izlivanja rijeke Une sve do magistralnog puta Kostajnica – Kozarska Dubica.

Pripadnici opštinske službe Civilne zaštite su obišli ugroženo područje, a pripadnici vatrogasne jedinice su u stanju propravnosti. Na mjesto klizišta je izašla i stručna ekipa lokalne zajednice u cilju procjene stanja na terenu i izrade prijedloga za sanaciju klizišta.

Republička uprava civilne zaštite će i dalje pratiti stanje na terenu i blagovremeno obavještavati o svim promjenama.

Ekipe banjalučkog Odjeljenja za komunalne poslove, Civilne zaštite i geolozi posjetiće danas lokacije u Banjaluci na kojima je došlo do odrona zemljišta usljed obilnih kiša, rekao je Srni šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Željko Katić.

On kaže da će stručne ekipe na terenu sagledati koje aktivnosti mogu biti preduzete radi što hitnije sanacije da ne bi došlo do većih šteta i uništavanja objekata.

"Kuće na području zahvaćenom odronima nisu ugrožene, ali i to bi moglo desiti ukoliko se posao ne obavi kako treba", rekao je Katić.

On je dodao da je vodostaj rijeke Vrbas na području Banjaluke sinoć iznosio 398 centrimetara, što nije kritično, dok je danas još niži.

Katić kaže da Hidroelektrana "Bočac" danas ispušta količinu vode od 130 kubnih metara u sekundi, što je manje nego prethodnih dana.

Usljed obilnih kiša na području banjalučkih naselja Lauš i Paprikovac došlo je do odrona zemljišta.

Na području Banjaluke u proteklih dan i po palo je 68,5 litara kiše po metru kvadratnom.

Stanje u poplavljenim dijelovima opštine Prnjavor se normalizuje, pa bi danas moglo doći do ukidanja odluke o proglašenju vanrednih mjera odbrane od poplava, rekao je za Srnu šef Štaba Civilne zaštite Milenko Milivojac.

On kaže da je juče poslije podne prijetila velika opasnost da dođe do prelivanja vode preko brane na jezeru Drenova, čime bi, osim prnjavorskog područja, u opasnost došla i susjedna Derventa.

"Stanje je bilo kritično, ali je prestankom padavina došlo do povlačenja vode. I rječica Lišnja, koja je izazvala velike probleme u Ulici Živojina Preradovića, Omladinskom naselju i Ratkovcu vratila se u korito. Još se rijeka Ilova kod Bakule nije u potpunosti povukla, ali ni ona ne predstavlja više opasnost za domaćinstva", istakao je Milivojac.

Na području Republike Srpske tokom proteklog vikenda palo je od 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, a zbog kiše koja je pala očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine i Bosne, iako u naredna četiri dana ne bi trebalo da bude padavina.

Na sjednici Koordinacionog tima za uspostavljanje jedinstvenog sistema monitoringa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je konstatovano i da je zbog prethodnih obilnih padavina i zasićenosti zemljišta vodom od ranijih padavina, došlo do pojave bujica i srednje velikih i velikih voda na većini značajnih pritoka Save i na samoj toj rijeci.

"Prema posljednjim podacima sa hidroloških stanica, kota vanredne odbrane od poplava prevaziđena je na rijeci Uni nizvodno od Novog Grada, a kota redovne odbrane od poplava prevaziđena je na rijeci Sani kod Prijedora i rijeci Vrbasu kod Delibašinog Sela", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nakon sjednice.

U saopštenju se dodaje da će na rijeci Savi zbog većih doticaja iz pritoka sa teritorije Republike Srpske doći do porasta vodostaja i dostizanja nivoa redovne odbrane od poplava.

Bujične vode manjih vodotoka, koje su se izlile, povući će se u naredna dva dana, a trenutno pumpne stanice na melioracionim sistemima su u funkciji i uspijevaju da evakuišu vode koje dotiču, navodi se u saopštenju.

Javna ustanova "Vode Srpske" prati stanje vodostaja i na vodotocima gdje se uvode odbrane od poplava uspostavlja dežurstva.


(MONDO/agencije, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE