• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kličković ne može da se brani sa slobode

Sudsko vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog branilaca Gojka Kličkovića da se u nastavku sudskog procesa brani sa slobode.

 Kličković ne može da se brani sa slobode Izvor: MONDO

Kličković je optužen za učestvovanje u zločinu protiv čovječnosti na području Bosanske Krupe 1992. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da je Vijeće odbilo prijedlog za garanciju, jer smatra da je iznos nedovoljan, javlja Birn.

Javnost nije upoznata koji je predloženi iznos.

Kličkovićeva odbrana je 19. maja predložila njegovo puštanje na slobodu uz garanciju, te izricanje mjera zabrane.

Prijedlogu se protivilo Tužilaštvo, obrazloživši to postojanjem sumnje u mogućnost bjekstva prvooptuženog.

Za učešće u zločinu protiv čovječnosti na području Bosanske Krupe Tužilaštvo BiH osim Kličkovića tereti Mladena Drljaču i Jovana Ostojića

Drljača i Ostojić su u julu i augustu 2008. godine odlukom Suda BiH pušteni na slobodu uz garanciju u ukupnom iznosu od 536.690 KM. Obojici su izrečene i mjere zabrane.

Nakon deset dana okončano je i Kličkovićevo svjedočenje, koji je na kraju kazao i da je vojni sud u Jasenici bio privremeni oblik djelovanja i da je radio oko sedam dana.

Kličković je govorio i o stradanju stanovništva Krupe tokom 1992. godine, te istakao da je ta opština bila "na donjoj ljestvici stradanja".

"U Krupi je stradalo oko 460 ljudi tokom rata. Mislim da je 1992. godine na desnoj obali Une stradalo oko 20 muslimana i 13 Srba, dok je na lijevoj obali bilo 50 ili 60 žrtava. Svaka žrtva je velika, ali je ipak bilo manje stradanja u Krupi u odnosu na druge opštine", rekao je Kličković.

Prvooptuženi je pojasnio još jednom da Srpska demokratska stranka u Krupi nije imala kontrolu nad Teritorijalnom odbranom, nego "politički uticaj".

"Tražili smo samo da se poštuju znakovi koji su na snazi. Ingerencije Opštine bile su koordinirajuće i nemaju veze sa komandovanjem", rekao je Kličković.

U optužnici stoji da su 1. maja 1992. godine, "po naredbi Kličkovića", mještani Arapuše, Zalina i Potkalinja morali prisilno napustiti svoje domove i otići u Sanski Most.

"Smatrao sam da je pametnije moguće probleme tako riješiti i sretan sam što danas odgovaram za žive ljude u svojim kućama, a ne mrtve", rekao je Kličković.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 2. juna. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE