• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Alijagići": Ćuk iznenađen odlukom suda

Prvi čovjek Trebinja smatra da presuda Ustavnog suda BiH ne može biti ostvarljiva i da budžetom nisu predviđena sredstva za "takve sudske procese"

 Slučaj "Alijagići": Ćuk iznenađen odlukom suda Izvor: MONDO

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je da je iznenađen odlukom Ustavnog suda BiH, koji je usvojio apelaciju Saliha i Muamera Alijagića i ostavio na snazi dio presude trebinjskog Okružnog suda iz 2004. godine, prema kojoj su Vlada Republike Srpske /RS/ i opština Trebinje Alijagićima na ime odštete za oduzetu imovinu trebalo da isplate oko 36 miliona KM.

Ustavni sud BiH je ostavio na snazi presudu Okružnog suda u Trebinju od 24. septembra 2004. godine u dijelu u kojem je odlučeno o naknadi materijalne štete za oduzeti repromaterijal, a u dijelu odluke o kamatama i naknadi za oduzete mašine predmet je vraćen na ponovni postupak

"Ovakva odluka ne može biti ostvariljva, jer je i u sudskom procesu tada dokazano da repromaterijal nisu bile srebrne, kako su Alijagići tvrdili, već obične elektrode", rekao je Ćuk Srni.

On je dodao da budžetom opštine za ovu godinu nisu predviđena nikakva sredstva za takve sudske prosece.

Načelnik opštine Trebinje nije želio detaljnije da komentariše odluku Ustavnog suda BiH, jer još nije upotpunosti upoznat sa njom.

Sa njom je u potpunosti upoznat pravobranilac RS Slobodan Radulj koji smatra da je Ustavni sud BiH po čudnim kriterijumima donio odluku, kojom je prihvatio apelaciju braće Saliha i Muamera Alijagića.

"Prema svemu što sada znamo, ova presuda je skandalozna i kontroverzna", rekao je Radulj, dodavši da će se Pravobranilaštvo RS o odluci Ustavnog suda BiH izjasniti nakon što je detaljno prouči.

"Nezavisne novine" pišu da su u Pravobranilaštvu RS nezadovoljni, jer je Ustavni sud BiH prihvatio ranije osporenu argumentaciju i nalaze vještaka da je zanatska radnja Alijagića imala oko 4,1 tonu srebrnih elektroda, čija je vrijednost procijenjena na oko 4,4 miliona KM.

"Ranije je u sudskom postupku dokazano da se nije radilo ni o kakvim srebrnim, već o običnim elektrodama. Mi i dalje ostajemo pri tome. Zbog toga je podignuta i krivična prijava protiv onih koji su sačinili zapisnik pri izuzimanju imovine iz zanatske radnje i vještaka", istakao je Radulj.

Iz odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa ovim slučajem proizilazi da će Republika Srpska i opština Trebinje morati braći Alijagić da isplate još blizu pet miliona KM ratne odštete zbog izuzimanja repromaterijala iz njihove zanatske radnje 1993. godine.

Ustavni sud BiH je prihvatio apelaciju braće Alijagić i potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje iz 2004. godine, koji se odnosi na isplatu naknade za materijalnu štetu za oduzeti reprometerijal, dok je dio presude za naknadu materijalne štete za izuzete mašine i kamate vratio na ponovni postupak.

Ovakvu odluku Ustavni sud je opravdao povredom prava Alijagića na pravičan postupak i prava na imovinu.

"Vrhovni sud RS i Okružni sud u Trebinju, u postupku utvrđivanja naknade štete za oduzetu imovinu, su očigledno proizvoljno primijenili relevantne pozitivnopravne propise, a parnični postupak nije okončan u razumnom roku", navodi se u obrazloženju presude Ustavnog suda BiH.

Presudom Okružnog suda iz Trebinja iz 2004. godine naloženo je RS, opštini Trebinje i preduzeću "Metalac" iz tog grada, da Alijagićima isplate blizu 36 miliona KM naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal, mašine i nastale kamate.

Od te sume šest miliona KM se odnosilo na naknadu za izuzeti repromaterijal, oko 2,2 miliona za mašine, a ostatak na kamate. Nakon žalbe Pravobranilaštva RS presudu trebinjskog Okružnog suda preinačio je Vrhovni sud RS, naloživši da Alijagićima bude isplaćeno 1,2 miliona KM nadoknade za pričinjenu štetu plus kamate. Potom je uslijedila blokada računa opštine Trebinje, sa kojih je Alijagićima prebačeno 700.000, dok je Vlada RS isplatila 1,2 miliona KM.

Budući da je Ustavni sud BiH potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje koji se odnosi na naknadu materijalne štete za repromaterijal, Alijagićima će morati biti namiren iznos do šest miliona KM, pišu "Nezavisne".

Ekspertska komisija koju je formirala Vlada RS dovela je u sumnju tačnost zapisnika komisije opštine Trebinje koja je 1993. godine izuzimala i popisivala imovinu radnje braće Alijagića.

Komisija je tada nevjerovatnim ocijenila navode da je tako mala limarsko-bravarska radnja imala čak četiri tone srebrnih elektroda u vrijednosti od 4,4 miliona KM, ocijenivši da vrijednost sve rasprodate imovine radnje "Alijagić" iznosi oko 1,2 miliona KM bez kamata.

Zbog toga je 2005. godine Centar javne bezbjednosti Trebinje podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog osnovane sumnja da je Salih Alijagić tokom parnice upotrebljavao neistinitu poslovnu dokumentaciju i prikrivao stvarno poslovanje firme "Alijagić".

Trebinjska policija podnijela je tada izvještaj i protiv vještaka koji su utvrđivali visinu štete.

Tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje Obrad Rajčević rekao je ranije da je Salihu Alijagiću, obzirom na to da pored bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Hrvatske, preko Ministarstva pravde BiH dva puta upućivao poziv da se izjasni o ovoj prijavi, ali da je to bilo bezuspješno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE