• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosnom pluta hiljade životinjskih leševa

Autor mondo.rs

U poplavljenim područjima BiH na hiljade leševa uginulih životinja pluta, prijeti opasnost od zaraza ukoliko hitno ne budu uklonjeni, pa je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir zatražio dodatnu pomoć iz Hrvatske.

 Bosnom pluta hiljade životinjskih leševa Izvor: Mondo/Goran Sivački

Mirna Sava u Skeli
Izvor: Mondo/Goran Sivački
"Može se dogoditi epidemiološka katastrofa ukoliko dođe do raspadanja tijela uginulih životinja. To bi moglo izazvati velike probleme i kontaminirati objekte i zemljište", kazao je Budimir lokalnim medijima u BiH istakavši da u zemlji nema dovoljno specijalizovanih timova koji bi sami obavili taj posao.

Budimir je, poslije konsultacija s osiječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem, predložio da se angažuju svi raspoloživi motorni čamci i druga plovila da bi se životinjski leševi uklonili iz vode i tako sprečila mogućnost izbijanja zaraza.

Njegov zahtjev prosleđen je na razmatranje hrvatskim vlastima, potvrđeno je agenciji Hina u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu.

Kako se procjenjuje, na hiljade životinjskih leševa pluta poplavljenim područjima bosanske Posavine.

Samo u opštini Domaljevac pluta oko pet hiljada leševa krupne stoke i peradi od kojih je oko dvije hiljade uz put između Bosanskog Šamca i Orašja.

Veterinarski stručnjaci u BiH juče su upozorili da je preostalo vrlo malo vremena za uklanjanje leševa životinja uginulih u poplavama.

Prema riječima Jamina Ferizovića, predsjednika Veterinarske komore FBiH, životinjski leševi se moraju zbrinuti najkasnije 72 sata od trenutka uginuća, jer u protivnom prijeti izbijanje zaraza.

U FBiH imaju samo dvije mobilne spalionice manjeg kapaciteta u kojima je ta trupla moguće uništititi pa veterinarski stručnjaci sugerišu kopanje dubokih jama u kojima bi se leševi spaljivali.

Dio životinjskih leševa trebalo bi da bude neškodljivo spaljen u Hrvatskoj i Srbiji koje su već ponudile takvu vrstu pomoći.

Uz uklanjanje uginulih životinja, u BiH veterinari upozoravaju i na nužno vakcinisanje preživjele stoke da bi se spriječila zaraza antraksom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE