• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojče vele: Podijeljena BiH!

U komentaru "Normalizacija u BiH stiže u malim dozama" Dojče vele navodi da je ova podijeljena zemlja bez jasne budućnosti.

 Dojče vele: Podijeljena BiH! Izvor: MONDO

“BiH je i dalje veoma podijeljena i 13 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iako su mir i bezbjednost uspostavljeni, mali broj raseljenih lica vratio se kućama u oblasti u kojima njihova etnička grupa nije u većini”, izvještava "Dojče vele".

Navodi da među nekim ljudima raste osjećaj da je došlo vrijeme da se međunarodna zajednica povuče i preda više odgovornosti za budućost zemlje lokalnim političarima.

“Dejtonski sporazum, koji je okončao krvoproliće u BiH krajem 1995. godine, jedna je od malog broja pitanja oko koga se većina u BiH slaže. Svi će vam reći da je sporazum uspješno okončao rat, ali da je podbacio u smislu pronalaženja dugoročnog puta za budućnost zemlje”, navodi "Dojče vele".

Prema istom izvoru, ono što je možda najznačajnije za budućnost zemlje jeste činjenica da se djeca obrazuju po različitim školskim sistemima, bošnjačkom, srpskom i hrvatskom.

"Iako političari priznaju da situacija u školama nije idealna, čini se da niko nema plan za integrisanje obrazovnih sistema", prenosi "Dojče vele".

Njemačka mreža ocjenjuje da politička klima, međutim, trenutno nije baš pozitivna.

Visoki predstavnik je nedavno poništio zaključke Narodne skupštine RS o prenosu ovlaštenja nakon višenedjeljenih konsultacija, tvrdeći da su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, podsjeća "Dojče vele" i dodaje da nije iznenađujuće što Srbi žele što skorije zatvaranje OHR-a.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je prije nego što je visoki predstavnik poništio zaključke da nije siguran da OHR radi u najboljem interesu RS.

"OHR ima mali broj zaposlenih međunarodnih predstavnika, većina ih je iz BiH, odnosno iz Sarajeva. Ti ljudi stvorili su loš odnos, loša osjećanja prema RS", kaže Dodik.

Kao i u svemu drugom, političari u dva entiteta podijeljeni su oko ovog pitanja. Političari u FBiH smatraju da BiH nema dovoljno jake centralne institucije da bi bio zatvoren OHR. Haris Silajdžić - bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da će on učiniti ono što može da osigura da OHR ostane i nakon isteka ove godine.

On, međutim, priznaje da se čini da postoji politički konsenzus da je sada vrijeme da se povuče OHR, ostavljajući samo specijalnog predstavnika EU, koji nema izvršnu vlast.

Uprkos manama i Dejtonskog sporazuma i BiH, činjenica da je zemlja u miru posljednjih 13 godina samo po sebi je značajno dostignuće. Stopa nezaposlenosti je visoka, ali su kafići i u Sarajevu i Banjaluci puni, komentariše "Dojče vele".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE