• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Badnjaci gore širom BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

U cijeloj BiH osveštani i zapaljeni badnjaci uoči najvećeg pravoslavnog praznika Božića.

 Badnjaci gore širom BiH Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernje bogosluženje, nakon kojeg je osveštao badnjak.

Vladika je poručio da je tajna ovog praznika velika i da samo vjerski prosvijećeni mogu da shvate značaj događaja koji on najavljuje, a to je dolazak Mesije.

"Kako se naš Gospod rodio u vitlejemskoj pećini, neka se tako rodi i u našim srcima", rekao je vladika Jefrem.

On je podsjetio na riječi božićnog pozdrava koje govore o miru, ali kojeg danas u svijetu nema dovoljno.

U toku bogosluženja upriličeno je i poklonjenje kopiji čudotvorne ikone Darovi mudraca sa Istoka novorođenom Hristu, poklona Ruske pravoslavne crkve, osveštane na Svetoj gori.

Nakon bogosluženja, vladika Jefrem čestitao je vjernicima Badnje veče, kao pripremu za sutrašnji najradosniji hrišćanski praznik - Božić.

Nekoliko stotina građana Bijeljine prisustvovalo je večeras prinošenju badnjaka, koje je na trgu u ovom gradu osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Svečanost tradicionalnog paljenja badnjaka upotpunio je na gradskom trgu i božićni vatromet.

"Neka u naše domove dođe nebeski mir i Božiji blagoslov i neka svjetlost badnjaka svijetli puteve našega hoda", poručio je vladika Hrizostom pravoslavnim vjernicima.

Vladika Hrizostom poželio je pravoslavnim vjernicima da Badnje veče dočekaju sa svojim porodicama u zdravlju i veselju, da sa radošću dočekaju praznik Hristovog rođenja i pozvao ih da "otvore svoja srca za Božija djela".

"Otvorite svoja srca i krenite u susret Bogu sa ljubavlju, a ne čekajmo ga samo da dođe. Krenimo svojom vjerom, ljubavlju ka Gospodu, da se sretnemo u radosti praznika, jer Božić je praznik radosti i susreta sa Bogom", poručio je NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Vladika Hrizostom je rekao da sve dok je čovjek zatvoren za Boga, zatvoren je i za bližnjeg, dodajući da čovjek ima smisao samo u Bogu.

Večernje bogosluženje vladika Hrizostom služio je prethodno u crkvi Svetog velikomučenika Georgija, nakon čega je svečana litija prošla centralnim gradskim ulicama.

Proslava je nakon prinošenja, osveštanja i paljenja badnjaka nastavljena tradicionalnim "pijukanjem" u porti manastira Svetog Vasilija Ostroškog u centru Bijeljine.

Sutra, na Božić, vladika Hrizostom služiće svetu arhijerejsku liturgiju u 5.00 časova u Sabornom hramu Rođenje Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Pravoslavni vjernici večeras su zapalili badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu i time označili početak proslave Badnje večeri, ali i najavili dolazak velikog hrišćanskog praznika Božića.

Govoreći o najradosnijem hiršćanskom prazniku - Božiću, paroh sarajevski Vanja Jovanović, koji je služio večernju liturgiju, a potom osveštao i zapalio Badnjak, rekao je da je svaki praznik u hrišćanskom životu isključivo i uvijek vezan za Hrista i spasenje ljudi.

"Tako se i Božić, kao početak istorije spasenja, uvijek tiče ljubavi i suživota kroz drugoga i prepoznavanja i bivstvovanja kroz naše bližnje i porodicu, naše poznanike i prijatelje", istakao je Jovanović.

Liturgiji, te osveštanju i paljenju Badnjaka, prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vjernika, ali i drugih građana iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i sa Pala, a među njima su bili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

Okupljeni su tradicionalno posluženi kuvanim vinom.

U porti crkve Svete Trojice u Prijedoru osveštan je i naložen centralni badnjak, čime je počela proslava Badnje večeri.

U prisustvu velikog broja vjernika, obred osveštanja obavili su sveštenici Mladen Majkić i Ranko Maletić, koji su potom služili večernje bogosluženje.

Prethodno je kolona s centralnim badnjakom prošla kroz više prijedorskih naselja, a sječu i praćenje badnjaka ove godine organizovao je Savjet mjesne zajednice Centar.

Proslava Badnje večeri nastavlja se u krugu porodice uz posnu trpezu.

Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održana su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima danas se najavljuje rođenje Hrista Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovu večeras je obavljeno nalaganje badnjaka, čemu je prisustvovalo oko 200 vjernika.

Protojerej stavrofor petrovljanski Nikola Pekić prije nalaganja badnjaka služio je večernje, a nakon službe djeci su podijeljeni slatkiši.

Nakon nalaganja badnjaka priređen je vatromet.

Na Trgu slobode u centru Trebinja večeras je obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je okupilo veliki broj građana i djece koji su uz pjesmu i igru najavili najradosniji hrišćanski praznik - Božić.

Jerej stavrofor Nikola Janković poželio je vjernicima da im vatra badnjaka ogrije srca i duše, te svaki blagoslov Božiji, a iznad svega ljubav i slogu.

"Hristos Bog se rodio u pećini Vitalejemskoj i u jaslama ležao da bi nama darovao ljubav jer je sam on ljubav očeva", istakao je Janković.

Janković je poželio okupljenom narodu da u njihovim srcima caruje Hristos Bog, poručujući im da otvore svoja srca i da im Bogomladenac Hristos daruje mir, radost, zdravlje i veselje i da mnogo godina slave u jedinstvu, ljubavi i slozi.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija čestitao je sugrađanima Badnjak, ističući da ih je oko njegove vatre sabrala vječna svjetlost iz Vitlejemske pećine gdje se "ljubav nad ljubavima rodi".

"Samo zajedno i ujedinjeni, oslonjeni jedni na druge, možemo postići dosta i prevazići probleme", istakao je Ćebedžija i dodao da je večerašnji badanjak novi početak na tom putu.

U kulturno-umjetničkom programu nastupilo je kulturno-umjetničko društvo "Alat" i etno grupa "Nagorkinje".

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Petrovu večeras je služeno večernje bogosluženje, a zatim je za djecu organizovano pijukanje.

U prisustvu brojnih vjernika, sveštenici Nemanja Vidić, Slavoljub Moravac i Nebojša Nježić osveštali su badnjak, koji je potom zapaljen.

Božićna liturgija sutra će biti služena u 5.00 časova.

Badnje veče obilježeno je u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve na području opštine Novi Grad, osveštanjem i paljenjem badnjaka.

Badnjaci su od ranih jutarnjih časova voženi kroz sva naselja na sesokom području.

Za najmlađe je organizovano pijukanje i podjela prigodnih poklona.

Osveštanjem i nalaganjem badnjaka u porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Brčkom večeras je u prisustvu više stotina vjernika svečano obilježeno Badnje veče.

"Isus Hristos je na ovaj svijet došao da bi obnovio savez između Boga i čovjeka. Neka večerašnja vatra zagrije srca naša, neka prosvijetli duše naše kako bismo slijedili NJega na putu ka carstvu Božijem", rekao je starješina Crkvene opštine Brčko protonamjesnik Nebojša Draškić.

Čestitajući vjernicima Badnje veče i sutrašnje rođenje Hristovo, on je u besjedi po završetku večernjeg bogosluženja koje je prethodilo loženju Badnjaka napomenuo da je sloboda ono po čemu smo slični Bogu.

U porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice priređen je i višeminutni vatromet, a potom i prigodan muzičko-zabavni program.

Večernjim bogosluženjima i loženjem Badnjaka u crkvenim portama, Badnje veče je svečano obilježeno i u ostalim parohijama na području Brčko distrikta.

U porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju obavljeno je osveštanje i nalaganje badnjaka, a Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u hramu je služio večernju liturgiju.

Vladika Grigorije pozvao je okupljene vjernike da se raduju Božiću i njeguju najveće hrišćanske vrline.

Čestitku sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i okupljenim sugrađanima uputio je i načelnik opštine Momčilo Šiljegović.

Prije bogosluženja, na Gradskom trgu je organizovan tradicionalni doček badnjaka iz Luke, Pridvoraca, Biograda, Odžaka, Batkovića i Kifinog Sela.

Svečana litija prošla je gradskim ulicama i zaustavila se u porti Sabornog hrama, gdje je obavljeno nalaganje badnjaka.

Narodno veselje nastavljeno je uz posluženje i zvuke narodnog melosa, a priređen je i vatromet.

Više hiljada pravoslavnih vjernika prisustvovalo je večeras nalaganju badnjaka ispred hramova Svetog Nikole i Svetog Save u Foči.

Nakon što je vitlejemski plamen obasjao portu svetonikolajevske crkve, isti obred poslije večernjeg bogosluženja obavljen je i ispred novog hrama posvećenog prvom srpskom arhiepiskopu.

Badnjak je naložen i u industrijskom naselju Brod na Drini, gdje ne postoji pravoslavna crkva, ali se mještani zajedno sa parohom okupljaju na Badnje veče kako bi posvjedočili Hristove riječi "Jer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje, ondje sam i ja među njima".

Svečano je bilo i u porti hrama Svete Trojice u federalnoj opštini Foča-Ustikolina, gdje su se oko svetog plamena okupili Srbi povratnici, ali i nekadašnji Ustikoljani koji žive u Republici Srpskoj.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

"širom BiH" - malo morgen ?

MONDO REPORTAŽE