• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijeće i sjećanje za stradale u "Oluji"

Parastos poginulim civilima i vojnicima u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", najvećem etničkom čišćenju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 Svijeće i sjećanje za stradale u "Oluji" Izvor: MONDO

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović, predstavnici boračkih organizacija i nekoliko stotina Srba, prognanih iz Republike Srpske Krajine (RSK), u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci zapalili su svijeće za stradale i preživjele Srbe u akciji "Oluja" 1995. godine, kojom je završeno etničko čišćenje u Hrvatskoj.

Ristović je povodom obilježavanja 14. godine od progona Srba iz RSK rekao da je u akciji Hrvatske vojske "Oluja" počinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"To Evropa mora da zna i prizna. Zabrinjava činjenica da ni nakon 14 godina ne čujemo riječi kajanja za ove zločine niti osudu onih koji su ih počinili", istakao je Ristović.

Nakon paljenja svijeća, upriličen prigodan duhovno-kulturni program u kojem su nastupili Crkveni mješoviti hor "Jedinstvo" iz Banjaluke i glumci Narodnog pozorišta RS.

U hramu Svete Trojice u utorak će biti služen parastos poginulim civilima i vojnicima,  i  položeni vijenci na groblju ''Sveti Pantelija''.

Četrnaesta godišnjica od progona Srba iz RSK obilježava se u organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća odbrane, na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije - RSK.

Predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske Petar Džodan smatra da zločini počinjeni nad Srbima u akciji hrvatske vojske "Oluja" neće biti kažnjeni, jer bi u tom slučaju trebalo da odgovara kompletno vojno-političko rukovodstvo Hrvatske.

"Poznato je da neki od nalogodavaca u `Oluji` danas nisu živi, tako da bi preživjeli morali da kažu ko im je izdavao instrukcije, šta je nuđeno,a šta obećavano", rekao je Džodan za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, u akciji "Oluja" iz Hrvatske je protjerano više od 220.000 Srba, a do danas se vratilo njih oko 60.000, i to uglavnom starijih od 70 godina.

Džodan je istakao da je povratak Srba u Hrvatsku završena priča, dodajući da međunarodna zajednica i Hrvatska nisu prihvatile masovni povratak Srba.

"Uvjeren sam da je za Srbe u Hrvatsku povratak definitivno završen. Oko 40.000 Srba nije uspjelo da rješi svoje stanarsko pravo u Hrvatskoj do danas, jer tamo ne priznaju status društvenih stanova i ta priča je za njih završena", naveo je Džodan.

Direktor Centra ''Veritas'' Savo Štrbac rekao je da su hrvatske i druge neprijateljske snage za vrijeme agresije upotrijebile najmonstruoznije metode ubijanja Srba - vatrenim oružjem, granatama i bombama, noževima, kamama, raznim hemikalijama i otrovima te ističe da "Oluja" još traje, jer nema uslova za povratak Srba.

Istakao je da Hrvatska ni četrnaest godina nakon egzodusa Srba "ne uspijeva ili ne želi da riješi srpsko pitanje, prema evropskim standardima".

Štrbac je novinarima u Banjaluci rekao da Srbi prognani iz Hrvatske smatraju da je rješenje srpskog pitanja u toj državi primjena Plana ''Ze četiri'', kojim im je 1995. godine međunarodna zajednica garantovala "državu u državi".

On je naglasio da prognani Srbi očekuju pomoć međunarodne zajednice na rješavanju njihovog pitanja i primjeni Plana "Ze četiri" zato što bi se jedino tako, donekle, ispravila istorijska i ljudska nepravda prema Srbima iz Hrvatske.

"Srbi iz Hrvatske vjeruju da autori ovaj plan nisu pravili za jednokratnu upotrebu ili za tadašnje čelnike Hrvatske, Republike Srpske Krajine ili Savezne Republike Jugoslavije, već na osnovu optimalnih istorijskih i tadašnjih okolnosti i činjenica, kako bi se ubuduće, za sva vremena, na najbolji mogući način, riješili dugi istorijskih sporovi između hrvatskog i srpskog naroda na prostoru Hrvatske", rekao je Štrbac.

On je naglasio da su krajiški Srbi, četrnaest godina nakon progona iz Hrvatske i akcije "Oluja", i dalje prognanici, beskućnici, apatridi i iseljenici, opterećeni epitetima agresora i ratnih zločinaca, i da se u praksi u odnosu na srpsko pitanje skoro ništa nije promijenilo.

"I dalje postavljamo pitanja - kako možemo biti agresori u državi u kojoj smo bili konstitutivni narod i kako možemo biti zločinci kada su nas više od jedan odsto ubili, dvije trećine prognali i uništili nam svu privatnu imovinu i sve istorijske, kulturne i duhovne spomenike", rekao je Štrbac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE