• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čađo:Pogrešna interpretacija GREKO preporuka

U originalu prevoda GREKO preporuka nigdje ne piše da se u BiH mora formirati centralna baza podataka, kaže Stanislav Čađo

 Čađo:Pogrešna interpretacija GREKO preporuka Izvor: MONDO


Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić u pismu entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova i policiji Brčko distrikta zatražio je što hitnije uspostavljenje multidisciplinarnog tima i centralne baze podataka iako se to ne navodi u preporuci Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) na koju se on poziva.

Krešić, u pismu koje je uputio 21. jula, a koje je u posjedu "Nezavisnih novina", ističe da je BiH dužna da provodi preporuke GREKO-a, jer je to obaveza iz "mape puta" za liberalizaciju viznog režima.

"Da bi se ostvario ovaj cilj, treba uspostaviti multidisciplinarni tim eksperata i centralnu bazu podataka", naglašava se u pismu koje je uputio ministru unutrašnjih poslova RS Stanislavu Čađi, direktoru Federalne uprave policije Zlatku Miletiću i direktoru policije Brčko distrikta Goranu Lujiću.

U pismu Krešić nadležne moli za hitno postupanje za ispunjenje preostalih obaveza i to najkasnije do 1. oktobra ove godine.

Ovom pismu energično se suprotstavio ministar Čađo koji u svom odgovoru upućenom ministru Krešiću navodi da ova rečenica ne postoji ni na originalnom tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu Savjeta Evrope.

"U originalu prevoda GREKO preporuka nigdje ne piše da se ta baza mora formirati. Nedopustivo je da se ovakve stvari dešavaju i da se na ovakav način prejudiciraju određena rješenja. Ovakve greške su opasne i one ozbiljno mogu da utiču na odnose međusobnog povjerenja i saradnje institucija unutar zemlje", ističe Čađo u pismu.

Čađo naglašava da ovakve stvari mogu da proizvedu nove probleme ka ispunjenju uslova iz Akcionog plana za realizaciju preostalih obaveza "mape puta" za liberalizaciju viznog režima, što, kako navodi, upućuje na druge činjenice ili namjere.

"U GREKO preporukama ne stoji da se takva baza mora formirati, a oni govore da je to obaveza. To nije tačno", kategoričan je Čađo.

U preporukama se navodi da s ciljem ostvarivanja boljih mehanizama saradnje između policija i tužilaštva treba raditi na razvoju i usaglašavanju zakonodavstva, organizaciji zajedničke obuke, na antikorupcionim pitanjima uključujući finansijske istrage, usklađivanju evidencija i statistika i na procjeni mogućnosti za uspostavljanje zajedničke krivične baze podataka kojoj bi policija i uredi tužilaca imali direktan pristup.

U MUP-u RS kažu da je borba protiv korupcije jedan od izazova kojem posvećuju veliku pažnju i da su u tom kontekstu GREKO preporuke od velike važnosti za svaku državu.

"Razmjena podataka je moguća i mi smo za taj sistem i za saradnju na tom polju. Ali političari u Sarajevu pokušavaju stvoriti klimu da centralna krivična baza podataka nedostaje BiH, mada to nema veze sa stvarnošću. Niti ima potrebe da se takva baza stvara niti ima zakona za tako nešto", rekao je načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić.

On ističe da ono što Evropa traži već postoji a to je CIPS i AFIS baza podataka i da je to što se tiče liberalizacije viznog režima dovoljno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE