• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci služena sveta arhijerejska liturgija

Autor SRNA

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci noćas je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

 U Banjaluci služena sveta arhijerejska liturgija Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Protojerej stavrofor Ratko Radujković rekao je da je Banjaluka za ovaj najveći praznik dobila jedinstvenu priliku da u nju stigne Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Jerusalimu.

Prije liturgije, organizovan je svečani doček Blagodatnog ognja ispred hrama, kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Blagodatni oganj dočekan je i u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži, hramu Svetog Save u Foči, hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu u Višegradu, crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu i Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Na Vaskršnji ponedjeljak, Blagodatni oganj bi trebalo da bude prenesen u Prebilovce na prvu slavu hrama.

Blagodatni oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u crkvi Hristovog vaskrsenja.

Osim Blagodatnog ognja, iz Jerusalima stižu i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta blagoslovom NJegove svetosti patrijarha Pavla 2006. godine.

Ove godine jedan časni krst namijenjen je za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće joj predat 22. aprila na 70 godina od proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namijenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima i biće joj predat 9. avgusta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE