• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko pozvao poslanike NS RS da poštuju Dejton

Autor SRNA

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini RS da, kako je naveo, pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se uzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavno

Iz OHR-a je saopšteno da Nacrt deklaracije, koja bi trebalo da bude razmatrana na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Srpske, posebno zabrinjava jer se njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima Republike Srpske, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, podsjećaju iz OHR-a, jedina institucija BiH koja ima mogućnost da rješava sporove između institucija BiH i različitih nivoa vlasti i u velikoj mjeri doprinio je provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju vladavine prava u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra u Banjaluci da razmatra Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović ranije je izjavio da Srpska mora voditi računa kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH o ovom pitanju, zbog čega je stručna javnost pripremila deklaraciju koju će razmatrati poslanici.

On je podsjetio da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

"Poštovati odluke Ustavnog suda"

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH smatraju da bi politički establišment trebalo da se uzdrži od uplitanja i bilo kakvih postupaka koji potkopavaju kredibilitet, ustavnu poziciju i stabilnost Ustavnog suda - institucije koja garantuje potpuno poštivanje vladavine prava i pravne bezbjednosti u skladu s kriterijumima iz Kopenhagena za prijem u EU.

Povodom najave da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo sutra u Banjaluci da razmatra Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH ističu  da je EU stava da se obavezujuća i konačna priroda odluka Ustavnog suda treba uvijek poštivati u cijelosti.

"Pravna bezbjednost, kao još jedan temeljni aspekt vladavine prava, zahtijeva od izvršnih i zakonodavnih vlasti da se istog pridržavaju tako što će provoditi sudske odluke, uključujući i odluke Ustavnog suda. U suprotnom, ne može se održati povjerenje u ustavni poredak i vladavinu prava", saošteno je iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika u BiH.

U saopštenju se ističe da Ustavni sud ima ključnu ulogu u očuvanju vladavine prava u cijeloj BiH, u skladu s nadležnostima i u sastavu koji su jasno propisani Ustavom BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Nema tog Suda, Incka i OHR-a da nam moze ukinuti da slavimo dan RS-a. Valjda je to svakom iole pametnom jasno

MONDO REPORTAŽE