• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović:Reagovanje NSRS ide u pogrešnom smjeru

Autor SRNA

Zamjenik predsjednika SDA smatra da je reagovanje Narodne skupštine RS na mogućnost da Ustavni sud BiH eventualno donese odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima RS proglašavaju neustavnim - krenulo u pogrešnom smjeru.

"Dan Republike Srpske treba da prepoznaju svi u Republici Srpskoj, što sada nije slučaj. Sada se krenulo u lošem smjeru, da se vrši pritisak na Sud, da unaprijed ne priznaju odluke Ustavnog suda što je kažnjivo, jer su one obavezujuće", rekao je Bakir Izetbegović novinarima prije sjednice Glavnog odbora SDA u Sarajevu.

Izetbegović, koji je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, a koji razmatra Ustavni sud BiH, rekao je da je "dan Republike Srpske neki 25. novembar 1995, a ne 9. januar 1992. godine".

Prema njegovom mišljenju, to ne bi trebalo nikoga da vrijeđa i taj dan moraju da prepoznaju kao svoj svi koji žive u Republici Srpskoj.

Izetbegović je rekao da je dobro da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio

 Potočare, ali da bi bilo još bolje da je, kako kaže, prihvatio da se tamo desio genocid.

"Njegova posjeta Srebrenici bila bi potpuna i da nije spominjao neke probleme u drugim zemljama, poput odnosa Jermena i Turaka, a ovako je nedovršena. To što je izjavio može samo da pokvari odnose sa jednom prijateljskom zemljom", mišljenja je Izetbegović.

Komentarišući rezoluciju SNSD-a o slobodi i samostalnosti Republike Srpske, čije je usvajanje najavljeno na Saboru SNSD-a 25. aprila u Istočnom Sarajevu, Izetbegović je rekao da "SNSD ima probleme i nema odgovora na aktuelna pitanja".

"Raspakivanje Dejtonskog sporazuma je vrlo opasna stvar, opasna po Republiku Srpsku, jer ako nema Dejtona nema ni Republike Srpske", tvrdi Izetbegović, navodeći da se onda BiH vraća na stanje od 1991. godine, te da je "neki jednostrani referendum vrlo lako i sigurno može uvesti u konlflikte".

On je rekao da će biti jedan od kandidata za predsjednika SDA na predstojećem kongresu ove stranke, te da će sigurno imati "vrlo iskusnih i referentnih protivkandidata".

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA biće razmatrana aktuelna politička situacija i prijedlozi odluka koje se odnose na pripremu predstojećeg kongresa stranke.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mostarka

pa ne svidja se ni nama Srbima koji zivimo u Federaciji dan drzavnosti BiH..pa nikoga to ne zanima..nzm zasto bih onda smetao Bakiru dan d.Republike Srpske..ma to je pred ovaj kongres,ko fole da time zastiti swoje..

sanja

dobar dan, komsija! vi u svom, mi u svom dvoristu gazda.

Hoho

Pa mislim obrisati RS a oni da postoje,sve dok se postuje dejton dobro je a kako je krenulo neće još dugo,Zakon Bih mislim okači ga mački za rep..

Gz

Bakire pa 25 novembar je Dan tvoje Bosne i slavi ga niko ti nebrani. Sto se ti sikiras za nas Dan R. Srpske. Tebi tvoje, nama nase i "kvit"

MONDO REPORTAŽE