• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan pobjede obilježen u Banjaluci

Autori SRNA Autori Anadolija

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma u Banjaluci obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.

Na spomeniku poginulim borcima NOR-a vijence su položili predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade RS na čelu sa premijerom Željkom Cvijanović, izaslanstvo predsjednika RS, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i delegacije SUBNOR-a i Boračke organizacije RS.

Vijence su položili ambasador Rusije Petar Ivancov, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Ljevak, te delegacija banjalučke kancelarije OEBS-a.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić održao je govor o slavnim danima borbe protiv fašizma u kojima su "pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta uz velike žrtve dali značajan doprinos slomu sila fašizma koje su bile najveće zlo svijeta".

Na svečanosti obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom Petar Ivancov uručio je Gajiću spomen-medalju Ruske Federacije, a spomen-priznanja i spomen-poklone za desetoricu veterana NOR-a.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je da su Srbi dali značajan doprinos u borbi protiv fašizma, boreći se na strani naroda koji nisu pristajali na ropstvo i fašističku ideologiju, te naveo da je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od milion Srba.

"Sa najvećom zahvalnošću, poštovanjem i dostojanstvom danas odajemo poštu svim stradalim koji su svojim životom doprinijeli slamanju njemačkih, kvinsliških i ustaških snaga u Drugom svjetskom ratu", naglasio je Čubrilović.

On je naveo da su se u Drugom svjetskom ratu protiv fašističkih sila borili drugi južnoslovenski narodi, borci Narodnooslobodilačke vojske, pripadnici određenih jedinica Kraljevine Jugoslavije i drugi antifašisti.

Obilježeno i u Srpcu

Polaganjem cvijeća na zajedničko spomen obilježje poginulim Jugoslovenima i Poljacima u Drugom svjetskom ratu i na spomen biste narodnih heroja danas je u Srpcu obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Cvijeće su položile delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, opštine Srbac i mladih SNSD-a.

Predsjednik SUBNOR-a Srbac Branko Pivašević kaže da je u Drugom svjetskom ratu učestvovalo 1.214 građana Srpca, od kojih je 294 poginulo, a više od 500 ranjeno.

Prema njegovim riječima, u zarobljeništvo u NJemačku odvedeno je 297 lica, dok se kao žrtve fašističkog terora vodi 250 građana.

"U borbama na planini Motajica i oko nje poginulo je čak šest narodnih heroja - Danko Mitrov, Zdravko Čelar, Esad Midžić, Novak Pivašević, Fadil Serić i Branko Tubić, što govori o žestokim borbama u junu 1942. godine", rekao je Pivašević.

On je podsjetio da opština Srbac ima jednog narodnog heroja Savu Vujanovića Žuću, koji je poginuo i NOB-u 1941. godine na području opštine LJubovija.

Pivašević je podsjetio da zajedničko spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na 56 boraca raznih jedinica Narodno-oslobodilačke vojske, koji su poginuli na području opštine Srbac od 1941. do 1945. godine i 27 pripadnika Poljskog bataljona koji se borio u sastavu 14. brigade jugoslovenske vojske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE