• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko košta beba iz epruvete?

Mnogi pacijenti iz BiH odlaze u druge države i pri tome troše dodatni novac za put i boravak.

 Koliko košta beba iz epruvete? Izvor: MONDO

Od 15 do 20 odsto bračnih parova u Evropi nada se da će zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji imati vlastitu djecu, a koliko tačno bračnih parova u našoj državi pati od steriliteta nije poznato, jer ta oblast nije uređena na državnom nivou niti imamo zakon o asistiranoj reprodukciji.

Postupak je skup i bračni parovi primorani su da snose kompletne troškove koji ukupno iznose između 4.000 i 7.000 KM.

Dr. Devleta Balić, koja u Tuzli sa suprugom Ademom vodi ginekološku ordinaciju "Dr. Balić", kaže da hitno treba uspostaviti sistematizaciju ustanova koje se bave asistiranom reprodukcijom i finansijski olakšati parovima da dođu do željenog potomstva.

"U metode asistirane reprodukcije ulaze različiti oblici vantjelesne oplodnje i inseminacije. Kantonalni zakoni o zdravstvenoj zaštiti ne predviđaju da ovaj postupak pada na teret  zdravstvenog osiguranja. U RS se jedan postupak može obaviti na račun fonda, dok se osnovnim paketom zdravstvene zaštite u FBiH predviđaju dva besplatna postupka za žene do 37 godina života. Ne znam koliko će to biti izvedivo, jer nemamo sređene propise o ustanovama i kadrovima",  kaže dr. Devleta Balić.

Pojašnjava da se oni, kao i većina centara u BiH, pridržavaju smjernica Evropske asocijacije za humanu reprodukciju.

"U nedostatku zakona pratimo njihove upute, a one se odnose na protokole za stimulaciju, na broj transferiranih embriona, životnu dob žena koje se mogu podvrgnuti  vantjelesnoj oplodnji, etičke, vjerske i sve ostale dileme ", ističe dr. Balić.

Što se tiče cijena tretmana, one su iste kao u državama u regionu.

"Pacijenti sami nabavljaju lijekove. Na njih mogu potrošiti između 1.000 do 3.000 KM, zavisno od broja doza i reakcije na lijekove. Sam postupak kod nas košta 2.000 KM. Iako imamo centre u BiH, vidljivo je da pacijenti odlaze u druge države i pri tome troše mnogo više novca na put i boravak. Neki se na ovakav potez odlučuju kako bi problem sakrili od okoline",  naglašava dr. Balić.

Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva, kaže da u mandatnom periodu do 2010. godine nije predviđeno donošenje zakona koji će regulisati oblast asistirane reprodukcije.

"Nije, međutim, isključeno da to nećemo pokrenuti sljedeće godine, samo trebamo donijeti nove sistemske zakone iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja koji su u proceduri ",  kaže Peršić.

 (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE