• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Usvajanje Krivičnog zakona je prenos nadležnosti"

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da usvajanje Krivičnog zakona u parlamentu BiH jeste prenos nadležnosti koji Republika Srpska ne može zaustaviti, ali je spremna na političku borbu.

Dodik je rekao da je Vlada u konsultaciji sa njim i predsjednikom Narodne skupštine Srpske zaključila da je riječ o prenosu nadležnosti, i da taj zakon ne bi smio biti usvojen.

"Očigledno ćemo imati otvoreni problem te vrste. Ljudi koji su u ime Republike Srpske u zajedničkim organima apsolutno ne uvažavaju stavove organa Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, gdje je otvorio konferenciju o temi "Stanje u pravosuđu u Republici Srpskoj i BiH".

Ocjenjujući da od Dejtonskog sporazuma do danas Republika Srpska sada ima najlošiju strukturu predstavnika u zajedničkim institucijama, Dodik je rekao da su neki od njih iz poltronskih i drugih razloga spremni da djeluju bez usaglašenih stavova u Republici Srpskoj.

On je ukazao da je zakon u parlamentarnu proceduru došao brzo, te da je Savjet ministara BiH prije dva dana utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a da je već danas u parlamentu BiH, te da Republika Srpska nije imala vremena da reaguje i sazove sjednicu Narodne skupštine da se izjasni o tome.

Dodik je konastatovao da u Sarajevu postoji određena struktura koja u razgovoru sa međunarodnom zajednicom predlaže određene stvari, predlaže Manivalu /Komitetu Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma/ da bi bilo dobro da se nešto uradi, nakon čega predstavnici tih međunarodnih institucija uslove da bi to trebalo uraditi bez obzira što je to kršenje nadležnosti.

"Ovo su uradili predstavnici SDS-a i PDP-a, i ovo je definitivno loš uslov Republici Srpskoj, bez obzira na neke tvrdnje o nekim sankcijama. To su sve šarene laže koje treba da posluže nekome da napravi izdajnički proces", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH neuspješpan, te da današnja konferencija treba da modelira stavove Republike Srpske ka nastavku razgovora u okviru ovog dijaloga.

"Mnogo stvari treba redefinisati. U pravosuđu BiH postoje instituti koji se nigdje u svijetu ne mogu vidjeti, kao što je VSTS, zajednička sudska i tužilačka imenovanja, da u okviru toga učestvuju čak i advokati, i mnogo čega drugog što skrnavi praksu pravosuđa", naveo je Dodik.

On je dodao da se u BiH može primijetiti nezadovoljstvo sveukupnom strukturom i organizacijom u pravosuđu koja, prije svega, ruši osnovne pravne norme, intervencijom visokog predstavnika i formiranjem Suda i Tužilaštva na nivou BiH, čime je uveo pravno nasilje kao praksu u BiH.

"Vidimo potpunu zloupotrebu Tužilaštva BiH i njegovu političku motivisanost za rad. Ona je isključivo vezana za politički uticaj bošnjačkog korpusa i jednog dijela međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da su Sud i Tužilaštvo BiH izgubili vjerodostojnost i da su više politički egzekutivni centri nego što su pravne institucije.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE