• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gardijan: ISIS koristi "ranjenu" Bosnu za ratove

Autor mondo.rs

Londonski "Gardijan" objavio članak o povezanosti islamista i Bosne i Hercegovine. "Koriste stanje u BiH da regrutuju mlade ljude za svoje ratove", ističe list.



Islamska država je sve veća opasnost za svijet, što potvrđuju i najnoviji napadi u Francuskoj, Kuvajtu, Tunisu i zverstva pripadnika ISIS-a u Siriji i drugim arapskim zemljama.

Londonski "Gardijan" objavio je članak o tome kako Islamska država koristi stanje u BiH kako bi regrutovala borce za svoje ciljeve.

"ISIS koristi takvo stanje u BiH, gdje je stopa nezaposlenosti među najvećim u svijetu i gdje je političko stanje krajnje nestabilno, kako bi vrbovala mlade ljude za terorističke napade. Sve to je upalilo alarm u zapadnom svijetu, gdje su diplomate zabrinute da bi takav miks ekonomskog beznađa i etničkih tenzija, mogle da se pretvore u pogodne tle za ekstremizam i što bi Evropi moglo da se obije o glavu to što ni dve decenije poslije rata u bivšoj Jugoslaviji nije uspjela da riješi suštinske probleme", ističe "Gardijan".

Na YouTube se nedavno pojavio video ISIS-a, podsjeća "Gardijan", čija je glavna tema upravo balkanski region i posebno BiH, a u kojem se pojavljuje nekoliko mladića iz Bosne koji su regrutovani za borbe u Siriji i koji su spremni da se "bore protiv neprijatelja islama na Balkanu".

"Postavljajte im eksplozive ispod automobila, ispred kuća, uzmite neki otrov i stavite im u piće, u jelo neka crknu od otrova, ubijajte ih na svakom mjestu gdje god stignete po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku. Vi to možete, a Alah će vam pomoći", citira "Gardijan" reči jednog od tih islamista iz BiH.

Londonski list ističe da su borci-povratnici direktna prijetnja ne samo za BiH, već i za cijeli region, a sve to se navodi u izvještaju bezbjednosnih struktura na Zapadu.

Prema tim podacima, između 2013. i 2014. godine, 156 muškaraca i 36 žena iz BiH, otišlo je u Siriju da se bore, a od tog broja 48 se vratilo u Bosnu u januaru ove godine.

U navedenom izvještaju ističe se da na terenu "postoji nedovoljno dobra koordinacija između lokalnih snaga bezbednosti", uz podsjećanje da je BiH podeljena na tri entiteta, a da je Federacija BiH dodatno podijeljena na 10 kantona, što dodatno otežava situaciju.

Portparol lokalne bezbjednosne agencije (SIPA) Kristina Jozić kaže da će navedeni video biti analiziran kako bi se utvrdili identiteti muškaraca koji se u njemu pojavljuju.

"Povratak pojedinaca koji učestvuju u oružanim sukobima u Siriji, onih koji se bore za ISIS, nesumnjivo je veliki bezbjednosni izazov i prijetnja, čije je razmere teško procijeniti u ovom trenutku. SIPA konstantno prati sve, provjerava sve terorističke prijetnje... i reagovaće ako se ukaže potreba", kaže ona.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, "Gardijan" piše da vlasti u Sarajevu pripremaju novu antiterorističke strategiju, sa posebnim ciljem da se spriječe bilo kakve prijetnje i da se borci-povratnici rehabilituju, odnosno bolje reći upasive i ponovo budu dio civilizovanog društva. Ovaj plan predstavljen je specijalnom američkom izaslaniku, generalu Džonu Alenu, kada je bio u Sarajevu 8. juna.

Prema navodima "Gardijana", regrutni centri u BiH su u Gornjoj Maoči, Osve i Dubnici. Poslije trogodIšnjeg monitoringa bosanskih džihadista, u izvještaju je navedeno da se borci regrutuju iz dvije kategorije: veterani, koji su se zajedno sa mudžahedinima borili u ratu u Bosni (1992-1995) i mladih ljudi koje "udara adrenalin i želja za samopotvrdom, poštovanjem, potrebom da budu dio nečega...".

Gotovo trećina regrutovanih islamista iz BiH ima kriminalni dosije, navodi se dalje.

"Gardijan" podvlači da je teško ekonomsko stanje više nego plodno tle za regrutovanje novih boraca. Stopa nezaposlenosti među mladim ljudima u BiH je 63 odsto, što je najviše u svijetu!

Zapadne diplomate, navodi list, vjeruju da broj od 50-ak džihadista, koji su se do sada vratili u Bosnu, nije veliki problem za bezbjednosne službe u BiH, ali su zabrinuti da bi ovaj problem mogao da eskalira, posebnog zbog enomskog i društvenog stanja u BiH.

"Gardijan" podsjeća na teroristički napad na stanicu policije u Zvorniku 27. aprila i da je ovaj napad bio motivisan surovom prošlošću ovog regiona.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE