• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić traži odgovorne za propust

Autor mondo.ba

Tužilaštvo BiH od svih policijskih agencija koje su učestvovale u obezbjeđivanju skupa u Srebrenici očekuje izvještaje o napadu na Aleksandra Vučića, premijera Srbije.

Nakon analize tih izvještaja biće donesena odluka o narednim koracima.

"U svakom slučaju Tužiteljstvo BiH uložiće maksimalne napore da se rasvijetli ono što je bilo u Potočarima", rekao je danas Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, pišu Nezavisne novine.

Iako se na pojedinim snimcima vidi privođenje jednog od napadača, danas niko nije potvrdio njegovo hapšenje, niti nekog drugog iz grupe koja je napala Vučića. Vučić je napadnut nakon što je u Potočarima položio cvijet i poklonio se stradalim Bošnjacima iz Srebrenice. Kad je krenuo prema mjestu za VIP zvanice, tada su počeli napadi, iako nijednim gestom nije izazvao gnjev Bošnjaka. Gađan je kamenjem, flašama, zemljom, cipelama, a grupa je uzvikivala "Alahu ekber", "Ubij četnika", "Vučiću, napolje".

Grupa je pokušala i fizički da se obračuna sa Vučićem, ali su pripadnici MUP-a RS i obezbjeđenja predsjednika Vlade Srbije reagovali brzo i evakuisali ga. Pored Vučića, prema riječima Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, napadnut je Borut Pahor, predsjednik Slovenije, kojeg je policija RS zaštitila i sprovela u Policijsku stanicu u Srebrenicu.

"Poslije polaganja cvijeća uslijedio je dobro organizovan i pripremljen napad kamenjem, pesnicama, nogama. Kada smo izlazili iz fabrike akumulatora, odjednom je grupa navijača nekog fudbalskog kluba iz Srbije počela da viče pogrde. Nakon što smo položili cvijeće, čulo se 'Alahu ekber', 'ubij Vučića' i krenuli su razni predmeti. Nisam htio da se sklanjam. Moje obezbjeđenje se hrabro i junački držalo. Ko nije bio tamo, ne zna kako je bilo. Sa svih strana smo bili napadnuti", rekao je Vučić nakon što je poslije napada sazvao u Beogradu hitnu sjednicu Vlade Srbije.

Institucije u BiH pozvale su da se hitno istraži šta se dešavalo u Potočarima i ko treba da snosi odgovornost, pa je tako Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, najavio da će zbog propusta u radu tražiti odgovornost svih nadležnih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa u Potočarima, a prije svega čelnih ljudi iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Mirsad Vilić, prvi čovjek Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, rekao je da se zajedno sa Tužilaštvom BiH radi na istrazi napada na premijera Srbije, ali da je na Vučićevoj pratnji bilo da prepozna situaciju i da mu odmah poslije prvih povika u Potočarima kaže da se vrati nazad, a ne da nastavlja putem kojim su krenuli.

Ovu Vilićevu izjavu kao sramotnu ocijenio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, naglašavajući da je nedopustivo da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbjeđenja spriječeno ubistvo.

"Plašim se da će izostati i ozbiljna istraga i da počinioci ovog teškog krivičnog dela, kao ni organizatori i inspiratori, nikad neće odgovarati", rekao je Stefanović.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije bila sposobna da adekvatno obezbjeđuje skup, te da nemilih scena ne bi bilo da ga je obezbjeđivala policija RS.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE