• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Nismo ucjenjivali Dodika!

Incko kaže da OHR nije ucjenjivao premijera RS da prihvati ustavne promjene u zamjenu za obustavljanje istrage koja se vodi u Tužilaštvu BiH.

 OHR: Nismo ucjenjivali Dodika! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da iz njegove kancelarije nisu mogle doći ucjene prema premijeru Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku da prihvati ustavne promjene u zamjenu za prestanak istrage protiv njega za izgradnju zgrade Vlade RS.

"Dodikovu optužbu da ga stranci ucjenjuju ne želim da komentarišem, a ne znam ni odakle dolazi. Premijer RS bi trebalo da pojasni na šta je mislio. Ništa tako nije moglo doći iz moje kancelarije, jer ja principijelno podržavam nezavisno pravosuđe", istakao je Incko.

Premijer RS izjavio je da će biti prilike da se kaže ko mu je, kada i u kom obliku od međunarodne zajednice ponudio da prihvati ustavne promjene, a da bi zauzvrat bila zaustavljena istraga Tužilaštva BiH protiv njega. ''Za to imam dokaze", istakao je Dodik.

Incko je rekao za "Večernje novosti" da slutnje iz BiH i inostranstva da bi u BiH moglo doći do ratnog scenarija nisu realne i dodao da svi moraju biti svjesni da, zbog tragične prošlosti, riječi izgovorene u BiH imaju dodatnu težinu.

"Svi o tome moraju voditi računa. Građani zaslužuju odgovorne političare i politiku koja zemlju vodi napred u blagostanje, a ne u tragičnu prošlost. A odgovornost leži i u izjavama. Strelice idu u tijelo, a riječi u dušu. Potrebno je pokazati više odgovornosti", naglasio je Incko.

On je ponovio da njegovim posljednjim odlukama u vezi sa "Elektroprenosom BiH" ničija imovina nije uzurpirana, te dodao da nije došlo do političke krize i da se ova situacija može lako riješiti, na zadovoljstvo svih.

Incko je rekao da je svoje odluke donio, jer nije mogao da dozvoli da se urušava jedna uspješna kompanija i da se ugrozi redovna isporuka električne energije građanima BiH.

On je rekao da je imovina RS i dalje imovina RS, da je vlasnička struktura nepromijenjena i da Srpska i dalje ima 41 odsto, a Federacija 59 odsto.

"Zar stvarno mislite da bih, da je moja namjera bila, kako se to interpretira, da ugrozim interese RS, produžio mandat generalnom direktoru `Elektroprenosa` Dušanu Mijatoviću, Srbinu iz RS? Da li je to antisrpsko? Da li je to protiv interesa RS?", dodao je Incko.

Komentarišući najavu Dodika da postoji mogućnost izlaska srpskih kadrova iz institucija BiH, Incko je rekao da se "problemi ne mogu rješavati na način da se prave još veći problemi".

"To se zove eskalacija koja, pogotovo na ovom prostoru, ne donosi ništa dobro. Voleo bih kada bi političari u BiH bili malo svesniji efekta koji ima javna riječ i kada bi bili malo oprezniji u iznošenju svojih stavova! Ne znam kako bi iko imao koristi od povlačenja srpskih kadrova iz institucija BiH - građani RS sigurno ne", rekao je Incko.

On je istakao da, ako je zajednički cilj EU i transformacije i zatvaranje OHR, onda sve snage treba usmjeriti u tom pravcu, a ne stvarati paniku nekontrolisanim izjavama.

Na pitanje zašto svaki put pred najavu mogućnosti zatvaranja OHR-a, dođu mjere visokih predstavnika protiv RS, čime se stvaraju uslovi za beskonačno produženje međunarodne uprave, Incko je rekao da ga to pitanje podsjeća na ono što često čuje: "Vi u klin, ja u ploču".

On je rekao da su njegove odluke uvijek reakcija na nečiju akciju i da on mora da interveniše ako postoji blokada određene politike ili institucije.

Incko nije htio da odgovori na pitanje da li je bošnjačko odbijanje popisa sa nacionalnim izjašnjavanjem pokušaj stvaranja vještačke ''bosanske nacije'', navodeći da ne želi da se upušta u spekulacije šta se krije iza bilo čijih stavova, jer je to "veoma klizav teren".

"Činjenica jeste, međutim, da popis stanovništva treba obaviti, i to je jasan zahtev EU. Ona zahtijeva ekonomske i druge statističke podatke. Međutim, pitanja koja se odnose na nacionalnu pripadnost, jezik i slično, ne spadaju u ovu kategoriju - svakoj zemlji je ostavljeno da sama odluči da li će te podatke prikupiti kroz popis", dodao je Incko.

Incko je ponovio da za njega nedavna posjeta Palama predsjednika Srbije Borisa Tadića ne predstavlja nikakav problem, ali da smatra da je ime škole "Srbija" moglo biti neko drugo, koje povezuje BiH i Srbiju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE