• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej domaćih Jevreja bez pomoći vlasti BiH

Autor SRNA

Jevrejska zajednica u BiH od 11. oktobra obilježava 450 godina od dolaska Jevreja u ovu zemlju, a vlasti BiH oglušile su se na molbe predstavnika ove zajednice da pomognu finansiranje manifestacija kojima se obilježava jubilej.

  Savjetnik za kulturu i vjeru u Jevrejskoj zajednici BiH Eli Tauber ističe da vlasti BiH nisu prepoznale značaj obilježavanja 450 godina i finansijski ga pomogle, piše "Dnevni avaz".

"MUP Kantona Sarajevo koristi zgradu `La Benevolencije` godinama i ništa nikada nisu platili, niti su se sada sjetili da pitaju da nam pomognu", naglašava Tauber.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da su za obilježavanje jubileja, ne samo za Jevreje već i BiH, tražili skromnu finansijsku pomoć i da su se odazvali jedino sarajevska opština Centar koja je dala 10.000 KM i Grad Sarajevo, koji je ustupio zgradu Vjećnice, dok ostali nisu imali sluha.

"Ako 450 godina postojanja Jevrejske zajednice u BiH nije bitno, onda je moj jedini komentar - da nemam komentar", rekao je Finci.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE