• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo skup u Butmiru, helikopteri nadlijeću bazu

U vojnoj bazi NATO počeo sastanak lidera sa predstavnicima SAD i EU. Mediji prenose da su razgovori uvod za mnogo ozbiljnije pregovore u inostranstvu.

 Počeo skup u Butmiru, helikopteri nadlijeću bazu Izvor: MONDO

U vojnoj bazi na Butmiru oko 9.00 časova počeo je sastanak predstavnika stranaka iz BiH sa zvaničnicima SAD i EU, koji bi trebalo da predstave paket prijedloga za ubrzavanje puta BiH ka EU i NATO-u.

Sastanku prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik stranke Igor Radojičić, potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović, lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegov zamjenik Niko Lozančić, te šef SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Razgovorima u bazi na Butmiru prisustvovuju i zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, komesar za proširenje EU Oli Ren, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, te šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak. U bazu su stigli i ambasadori Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Japana i Turske, ali nije poznato da li će učestvovati u razgovorima.

Kako se nezvaničnno saznaje, predstavnici EU žele da OHR bude zatvoren u novembru, na prvoj narednoj sjednici Savjeta za sprovođenje mira , dok će Amerikanci insistirati da ova kancelarija ostane dok ne bude ispunjeno "pet plus dva" uslova i cilja.

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađe entitetsko glasanje. Kasno sinoć je završena radna večera tokom koje nije bilo riječi o konkretnim pitanjima, a koja je bila uvod za današnji sastanak, koji bi, trebalo da bude završen do 14 časova.

Pregovori u Butmiru protiču u znaku nezapamćenih mjera bezbjednosti. Helikopteri nadlijeću bazu, a u obezbjeđenju skupa, osim domaćih policija i agencija, uključene su i snage Eufora, kao i pripadnici drugih međunarodnih službi.

O važnosti sastanka govore i činjenice da predstavnici EU i SAD u Sarajevo dolaze na najvišem nivou, a da će domaćim liderima biti onemogućen bilo kakav kontakt sa „spoljnim svijetom”. Lideri stranaka na sastanak su mogli da povedu po jednog najbližeg stranačkog saradnika, a i novinari imaju strogo propisane uslove kretanja i rada.

Uoči početka dvodnevnog skupa, koji su američka ambasada, OHR i EU dugo pripremali u strogoj tajnosti, očekujući prekid višemjesečne napetosti u Bosni, u kuloarima je moglo da se čuje da neće donijeti preokret koji priželjkuje međunarodna zajednica, tvrde izvori bliski učesnicama skupa u Butmiru, ističući da je to zagrevanje za mnogo ozbiljnije pregovore koji bi mogli da se organizuju u inostranstvu, možda čak i u Vašingtonu ili Briselu.

"Press RS" ocjenjuje da nikakve pomake neće donijeti ni činjenica da je u vojnu bazu NATO doputovao evropski komesar za proširenje Oli Ren, kako bi pojačao kredibilitet međunarodne zajednice i potvrdio njenu odlučnost da u stavi tačku na mržnju i sukobe u BiH.

Ipak, pojedini diplomatski izvori tvrde da je Ren došao na konferenciju u nadi da će „sedmorka" postići kompromis koji će EU omogućiti da ukine vizni režim za građane BiH i zadrži njihovo interesovanje za evroatlantske integracije, poslije čega bi i lideri stranaka u BiH mogli da se pohvale da su učinili nešto korisno za njih.

"Cilj SAD i EU nije da za dva dana riješe sve ono što nije moglo da se postigne mjesecima i godinama. Niko od njih, pa ni organizatori skupa Karl Bilt, koji predstavlja EU, i Džejms Stajnberg, ne očekuje da se zavađeni lideri dogovore za 48 časova, bez obzira na jak pritisak međunarodne zajednice i činjenicu da se pregovori održavaju u vojnoj bazi, što podsjeća na ambijent u kojem se odvijala konferencija u Dejtonu. Bilt i Stajnberg, jednostavno, žele da otkrave odnose šefova partija u BiH i da spuste loptu kako bi u mnogo mirnijoj atmosferi mogli da se posvete traženju trajnih rješenja i postizanju kompromisa", kažu izvori "Pressa RS" i ističu da su Amerikanci i Evropljani svjesni da što prije moraju da zatvore kancelariju OHR-a i pretvore je u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, što je preduslov za pridruživaje Bosne Uniji.

Prema saznanjima "Pressa RS", Bilt i Stajnberg, u stvari, i žele da domaće lidere privole da se dogovore oko uslova za gašenje OHR-a kako bi građane BiH nagradili ukidanjem viza i održali zemlju na „evropskom koloseku" da se ne bi raspala.

"Famozni paket ustavnih reformi, koji je izazvao veliku buru u javnosti, trenutno je u drugom planu, jer su međunarodne diplomate svjesne da je trenutno veoma teško postići bilo kakav dogovor o tome. Zbog toga se ide na smirivanje strasti i stvaranje opuštenije atmosfere, u kojoj će biti moguće predložiti rješenja, a da ona ne budu protumačena kao nametanje", tvrde izvori lista.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da ne očekuje ništa epohalno od sastanka pozvanih lidera stranaka u BiH na Butmiru.

"Ma, kakav novi Dejton! To je deplasirana priča. BiH više nije u situaciji u kakvoj je bila kada je potpisan Dejtonski sporazum. Sastanak se organizuje na inicijativu SAD i EU da se vidi kako da BiH brže napreduje u evropskim integracijama. Ništa više od toga", rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da bi u petak moglo biti riječi o OHR-u, rješavanju pitanja državne imovine, o ispunjavanju uslova neophodnih za liberalizaciju viznog režima, kao i određenim pitanjima o ustavnim promjenama.

Ni politički analitičar Tanja Topić ne očekuje da će u Butmiru biti riješeno bilo šta što godinama nije moglo da se pomjeri s mrtve tačke.

"To neće biti moguće zbog nepomirljivih stavova vodećih partija iz RS i FBiH. Učesnici pregovora mogu da očekuju snažan pritisak stranih zvaničnika, koji će insistirati na uslovima za gašenje OHR-a. Mislim da nema spremnosti za dogovor i nijedna partija neće praviti ustupke. Ako, ipak, postignu dogovor o promjeni Ustava, u Butmiru će moći da postignu samo načelna rješenja, koja bi poslije morali da usvoje i parlamenti", smatra Topićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE