• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Inckov izvještaj laž o RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je laž sve što će o Srpskoj visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas prezentovati Savjetu bezbjednosti UN.

Dodik je rekao da se Incko "drznuo" da slaže Savjet bezbjednosti, te da je cinizam to što visoki predstavnik godinama pokušava da predstavi da radi na dobrobit svih, a u suštini ruši Dejtonski mirovni sporazum.

"Otišao je čak i dalje od Pedija Ešdauna koji nikada nije smio i nije mu bilo dozvoljeno da se upusti u tumačenje ili promjenu Ustava BiH, a koji je imao gotovo nestvarna ovlaštenja koja je dobio od međunarodne zajednice. Sada Incko kaže da ima pravo da tumači", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je napomenuo da su i raniji visoki predstavnici radili na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, umjesto na njegovoj zaštiti.

"Pedi Ešdaun je čak napisao u svojoj knjizi da je njegov zadatak bio rušenje Dejtonskog sporazuma. Ne treba očekivati ni od Incka da je drugačije ovdje postavljen", istakao je Dodik.

On je podsjetio da se Incko i ranije lažno predstavljao kao tumač Dejtonskog sporazuma i ocjenjivao da Republika Srpska krši Dejtonski sporazum, na šta je Srpska reagovala odgovorom svim članicama Savjeta bezbjednosti.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u izvještaju generalnom sekretaru UN o statusu provođenja mira u BiH poručio je da je odluka vlasti Republike Srpske da održi referendum direktno kršenje Dejtonskog sporazuma.

On je naveo da referendumsko pitanje predlaže da Republika Srpska napusti zajednički pravosudni prostor BiH.

Incko u Izvještaju, između ostalog, navodi da je odluka vlasti Republike Srpske da održi referendum direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, kao i prijetnja SNSD-a da će održati referendum o nezavisnosti Republike Srpske 2018. godine.

Izvještaj koji će Incko predstaviti Savjetu bezbjednosti obuhvata period od 21. aprila do 21. oktobra 2015. godine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Dobro je neka ga nek laze. Cim on laze, znaci da rukovodstvo RS-a dobro radi

MONDO REPORTAŽE