• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki brat na biralištima?

Autor mondo.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH sastavila je u susret novoj izbornoj godini spisak mjera neophodnih za suzbijanje prevara na biralištima i brže objavljivanje izbornih rezultata.

Uz spisak je upućen i račun na 950.000 maraka koliko je neophodno za realizaciju plana. Zahtjevi su ispostavljeni Parlamentu BiH, a u CIK-u su objasnili da im je novac potreban za unapređenje izbornog procesa, odnosno nabavku providnih glasačkih kutija, kamera i laptopova na biračkim mjestima i rampe za invalidna lica.

Na biračkim mjestima u BiH 15 godina su u upotrebi metalne glasačke kutije, a stav CIK-a je da neke stvari konačno treba poslati u istoriju, piše "Glas Srpske"

"Transparentne kutije su jedan od najvažnijih instrumenata za sprovođenje fer i demokratskih izbora. BiH treba da se pridruži zemljama koje na transparentan način sprovode glasanje sa stanovišta korišćenja providnih kutija od pleksiglasa", naveo je CIK.

I dok u CIK-u čekaju na odgovor na zahtjev za koji nije bilo sluha pred opšte izbore 2014. godine, stručnjaci ukazuju da bi predloženim mjerama bio znatno unaprijeđen izborni proces.

Poseban značaj providnih kutija je u sprečavanju pojave takozvano "bugarskog voza", koji podrazumijeva da glasač na biračko mjesto ulazi sa popunjenim listićem, a iznosi prazan i daje ga stranačkim aktivistima koji ga popunjavaju kako bi ga sljedeći glasač unio na biralište i ubacio u kutiju, a zatim ponovo iznio prazan.

Bivši član CIK-a i jedan od najpriznatijih stručnjaka za izborno zakonodavstvo u BiH Vehid Šehić smatra da je zahtjev CIK-a opravdan, a da će odgovor na njega pokazati da li su predstavnici vlasti za fer i demokratske izbore.

"Treba nabaviti providne kutije, a svako biračko mjesto mora imati laptop uvezan u sistem sa opštinskim izbornim komisijama i CIK-om. BiH mora da spriječi ili dovede do minimuma izborne krađe da bi u što većoj mjeri bila ispoštovana volja birača i zbog toga treba izvršiti pritisak na vlasti da izađu u susret ovom zahtjevu. Ako im je stvarno stalno da izbori ne budu samo fer i demokratski, već i izraz izražene slobodne volje građana birača ovo im je prilika da pokušaju u tehničkom smislu da obezbijede bolje uslove", rekao je Šehić.

On takođe dijeli mišljenje da bi tehničkim osavremenjavanjem bio zaustavljen i sindrom "bugarskog voza".

"Ja ga čak ne bih zvao bugarski voz, već bosanskohercegovački jer je već duže vrijeme ovdje. Upotrebom providnih kutija bi se moglo kontrolisati da li sve glasačke listiće koje uzme jedan birač vrati u kutiju. Veoma često se to ne dešava, a ako bi imali četiri providne glasačke kutije, onda se može provjeriti da li je birač vratio glasački listić ili ga je iznio sa biračkog mjesta", zaključio je Šehić.

Sa zahtjevom CIK-a upoznali su se članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, kojima je plan predstavio član CIK-a Suad Arnautović.

Iz Doma naroda je preporučeno Ministarstvu finansija i trezora BiH da prilikom izrade prijedloga budžeta institucija BiH za 2016. godinu uzme u obzir zahtjev CIK-a.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić kaže da je potrebno unaprijediti izborni proces uvođenjem nove tehnologije.

"To bi trebalo da prate i izmjene Izbornog zakona BiH. Ako i ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona moramo da imamo u vidu da smo jedna od rijetkih zemalja u regionu i šire sa glasačkim kutijama koje se koriste od pamtivijeka. Inicijativa CIK-a je dobra, a vidjećemo da li će biti realizovana", rekao je Rodić.

Zahtjev CIK-a doći će 23. novembra i pred parlamentarce u Predstavničkom domu. Ovim pitanjima baviće se i članovi nove radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva.

Član te grupe Lazar Prodanović kaže da mnogo pažnje treba posvetiti radu biračkih odbora i ojačati kapacitete čelnika tih odbora. Izborni zakon BiH do sada je pretrpio 19 izmjena, a plan je da radna grupa 20. jubilarnu usaglasi najkasnije do februara 2016. godine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE