• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nedopustivo poništavanje Dana RS"

Autor SRNA

Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske.

 Zakon o praznicima RS Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Ovo su poručili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

"Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivaenja i demokratski izražene volje građana Republike Srpske, što je apsolutno nedopustivo", navodi se u zajedničkoj izjavi najviših zvaničnika Srpske uoči najavljene sjednice Ustavnog suda BiH povodom ocjene ustavnosti članova Zakona o praznicima kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike, a po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U zajedničkoj izjavi se ističe da ni Ustavni sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svijetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike.

Dodik, Čubrilović i Cvijanovićeva su podsjetili da je 9. januara 1992. godine proglašena Republika Srpska i sasvim je prirodno da se taj dan i obilježava kao Dan Republike.

Oni su naglasili da o obilježavanju Dana Republike Srpske postoji čvrst konsenzus svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj i poručili da će se 9. januar u Srpskoj i dalje slaviti kao Dan Republike.

"Samu odluku Ustavnog suda da uopšte razmatra Zakon o praznicima Republike Srpske doživaljvamo kao namjerno podrivanje Republike Srpske i njenih institucija. Nažalost, odluka Ustavnog suda da uopšte razmatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države, i modeliraju BiH po svojim željama", ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade.

Ustavni sud BiH na Plenarnoj sjednici 26. i 27. novembra razmatraće zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Izetbegović traži da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost Zakona o praznicima Republike Srpske, među kojima je i 9. januar - Dan Republike.

Povodom ovog zahtjeva 25. septembra održana je i javna rasprava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

U deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

bl

dan rs samo znaci za ovu vlast.vise bi nam znacilo da se zaposli par hiljada ljudi,dosta vise sa nacionalizmom. i idite vise netrebate nam uopste kad neznate sta radite. vi ste paraziti.

Gz

@bl A ti, savrseno pises komentare. Jes da ne znam bosanski ali sam ga ipak malo razabrao. Prevedeno na Srpski ne treba nam Dan RS-a, ne treba nam RS, ne trebaju nam Srbi niti njigova vlast. Jesam li ja ovo dobro preveo sa bosanskog na srpski.

Gz

Glupost je o tome i pricat a ne da moze bilo ko ukinuti Dan RS

MONDO REPORTAŽE