• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Današnja BiH je dejtonska, a ne avnojevska"

Autor SRNA

Predstavnici Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša i Udruženja veterana RS istakli su da je neprihvatljivo da neko nameće 25. novembar kao "dan državnosti"

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić izjavio je da 25. novembar nije ničiji datum u BiH, jer je bio nekada kada je postojala bivša SFRJ.

"Nestalo je SFRJ, poznato je i ko se borio da te države nestane. A sada neki žele da iz te države uzmu ono što im odgovara - datum i proglasili ga nekakvim danom u BiH", istakao je Miletić.

Miletić je naglasio da borci i građani Srpske ne prihvataju 25. novembar kao takozvani "dan državnosti BiH", jer Republika Srpska ima svoj praznik 9. januar - Dan Republike Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da građani u Federaciji BiH mogu 25. novembar obilježavati kako žele iz svojih subjektivnih razloga i političkih opredjeljenja, ali da niko ne može Republici Srpskoj nametati neke datume kao "državne praznike".

"Državni praznik u BiH za nas je nešto što je realno stvoreno novo, a to je 21. novembar – Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH", istakao je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je Srni da se nakon raspada bivše SFRJ, 25. novembar - Dan ZAVNOBIH-a ne može smatrati "državnim praznikom" u BiH.

Dukić je rekao da danas postoji dejtonska, a ne avnojevska BiH zbog čega Republika Srpska ovaj datum ne smatra praznikom.

Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić rekao je da je za srpske borce i građane Republike Srpske neprihvatljivo da se 25. novembar slavi kao dan "takozvane državnosti ViH".

"Republika Srpska proslavlja svoj dan državnosti 9. januara obilježavanjem Dana i krsne slave Republike Srpske", podsjetio je Vukotić.

On je rekao da Srbi treba da budu dobre komšije sa Bošnjacima i Hrvatima, ali da ne smiju nikako dozvoliti da im neko nameće svoje praznike.

Nekadašnji Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani "dan državnosti" u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE