• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Nemoguće nametanje Ustava BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić misli da nije moguće da Srbima u BiH bude nametnuto rješenje oko ustavnih promjena.

 Jeremić: Nemoguće nametanje Ustava BiH Izvor: MONDO


"Srbija je danas demokratska, miroljubiva zemlja koja ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, ali koristi sva svoja prava. Ne mislim da postoji politička volja da se bilo šta nameće. Prošli su dani kada su na Balkanu rješenja mogla da se ostvaruju silom. Promijenile su se okolnosti i odnosi u regionu, a i u svijetu", rekao je Jeremić za beogradski "Blic".

Na pitanje šta ako predstavnici tri naroda u BiH ne uspiju da se dogovore, Jeremić je rekao da se nada da će na kraju neki dogovor ipak biti postignut, ističući da ne bi da nagađa u kom vremenskom okviru.

"Ne vjerujem da bilo ko na zapadnom Balkanu sumnja da imamo bolju alternativu od integracija u EU, tako da imamo zajednički motiv i cilj", poručio je šef srpske diplomatije.

Jeremić je istakao da se ni SAD u razgovoru sa predstavnicima Srbije nije založila za ukidanje entitetskog glasanja u BiH.

"Želim da naglasim da su to bile konsultacije, a ne pregovori, jer mi nismo pregovaračka strana", rekao je Jeremić.

On je negirao mogućnost da bi u BiH moglo da dođe do oružanih sukoba, ističući da je situacija daleko od idealne, ali misli da ne prijeti takva opasnost.

Jeremić smatra da je ovo veliki trenutak za međunarodno pravo, sa obzirom na to da će Međunarodni sud pravde po prvi put od osnivanja raspravljati o legalnosti jednostranog akta secesije bilo gdje u svijetu.

"Prvi je put i da su se svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN odlučile da učestvuju u procesu, a nikada se u istoriji nije dogodilo da se toliki broj država prijavi za javnu raspravu. Po mnogim kriterijumima, ovo je najveći slučaj pred Međunarodnim sudom pravde od njegovog osnivanja. Naša namjera je bila da problem pokušaja secesije Prištine učinimo što vidljivijim na međunarodnom planu i u tome smo uspjeli", rekao je Jeremić.

Neposredno nakon povratka iz Njujorka, gdje je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, u veoma zapaženom govoru, ponovo pozvao zemlje da se uzdrže od priznavanja Kosova prije nego što Sud u Hagu da svoje mišljenje, Jeremić je rekao za "Blic” da su reakcije većine članica UN bile pozitivne i da su im prihvatljivi argumenti Beograda.

"Teško mi je da zamislim kako bi mogli biti veći pritisci nego što su sada. Ali ne očekujem ni da će da se smanje. Ohrabruje nas to što poslije Generalne skupštine, kada su Priština i njeni partneri učinili maksimalni napor, nije došlo do novih priznanja. Nakon što sud kaže svoje mišljenje, vjerujem da će se stvoriti uslovi da se vratimo za pregovarački sto i to je ono što želimo", poručio je Jeremić.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE