• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poništavanje 9. januara - korak ka ukidanju RS"

Autor SRNA

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je stalna nastojanja bošnjačke političke, intelektualne i medijske elite da ospori 9. januar kao Dan Republike Srpske, upozorivši da je to prvi korak ka ukidanju Srpske kao entiteta

 "Poništavanje 9. januara - korak ka ukidanju RS" Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

On je upozorio da zvanično Sarajevo bezuspješno pokušava da dokaže da Republika Srpska i njene institucije nisu legalno utemeljene i zbog toga "napadaju njena suštinska obilježja".

"Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, nekoliko mjeseci prije početka rata. Srpska je nastala u demokratskoj proceduri, kao izraz volje srpskog naroda da se zaštiti od politike centralizacije i dominacije jednog naroda u BiH. Taj praznik ne vrijeđa nikoga jer nema nijednog elementa diskriminacije i svako može da ga slavi, jer to nije dan samo za Srbe, već za sve građane Republike", poručio je Linta.

On smatra da je glavni uslov mira i stabilnosti u BiH da bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita prihvati činjenicu postojanja Republike Srpske kao legalne i legitimne tvorevine i da prestane da radi na njenom ukidanju, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Zbog toga je potrebno insistirati na dosljednom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao osnove opstanka Republike Srpske", istakao je Linta.

Podsjećajući da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, Linta je ukazao na potrebu da se u narednom periodu aktivno radi na daljem produbljivanju ekonomske, naučne, kulturne, prosvjetne, sportske i svake druge saradnje između Srbije i Republike Srpske, polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza koji je potpisan 2006. godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE