• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo Zakonu o zdravstvenoj zaštiti

Poslanici Narodne skupštine usvojili su Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Prema zakonu, svaki građanin može da bira doktora porodične medicine.

 Zeleno svjetlo Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Izvor: MONDO

Slobodan izbor stomatologa i ljekara specijaliste nije moguće obezbijediti na cijeloj teritoriji RS, a prvi put uveden je mehanizam zaštite prava pacijenta, ali i zakonska obaveza pacijenta da poštuje zdravstvene radnike.

Zakon predviđa osnivanje novih ustanova kao što su dom za zdravstvenu njegu, zavod za forenzičku psihijatriju, zavod za stomatologiju, banka biološkog materijala i banka matičnih ćelija, te specijalistička ambulanta i specijalistički centar koji preuzimaju djelatnost dijagnostičkih centara, dok će Institut za zaštitu zdravlja promijeniti naziv u Institut za javno zdravstvo.

Prvi put je regulisan način na koji fakulteti zdravstvene struke mogu preuzimati tijela, organe i tkiva umrlih i identifikovanih lica radi izvođenja praktične nastave, a propisana je i mogućnost uvođenja alternativne medicine isključivo uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 Prema ovom zakonu, u privatnim zdravstvenim ustanovama zabranjeno je pružanje usluga iz oblasti transplantacije, transfuzijske, sudske i socijalne medicine, te higijene, epidemiologije, hitne pomoći, obdukcije, forenzičke psihijatrije, citogenetike i mikrobiologije.

Poštujući ravnopravnost javnog i privatnog sektora, zakonom se predviđa da će Fond zdravstvenog osiguranja ugovarati pružanje zdravstvenih usluga i sa javnim i sa privatnim zdravstvenim ustanovama.

 Zakonom je ukinut Plan mreže zdravstvenih ustanova RS, čime se odustalo od centralizovanog modela, te su na primarnom nivou ostale ambulanta porodične medicine i dom zdravlja, dok su na sekundarnom i tercijarnom nivou bolnica prvog, drugog, trećeg ili četvrtog nivoa umjesto dosadašnje podjele na opšte i specijalne bolnice, klinike, poliklinike, institute i kliničke centre.

Rok za uspostavljanje modela porodične medicine produžen je za dvije godine, odnosno do kraja 2012. godine.

Za zakon je glasalo 49 poslanika, 18 je bilo uzdržanih, a niko nije bio protiv.

Klubovi poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a prihvatili su obrazloženje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite zbog čega dio njihovih amandmana nije prihvatljiv i saglasili se da ne traže da se o tim amandmanima parlament izjašnjava.

Poslanička grupa Srpske radikalne stranke RS nije prihvatila obrazloženje ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića zbog čega su neprihvatljiva tri od pet amandmana ove poslaničke grupe, te je zatražila da se o njima parlament izjasni, ali ni tada nisu dobili podršku.

Ministar Škrbić u završnoj riječi je prihvatio 18 od 31 amandmana koje su uložili poslanički klubovi SNSD-a, SDS-a, PDP-a i DNS-a, te poslanička grupa Srpske radikalne stranke.

Škrbić je u toku današnje rasprave o ovom zakonu, koja je trajala više od pet i po časova, odbacio primjedbe opozicije da nije umjesno da se ovo zakonsko rješenje donosi prije nego se donese dokument strategije zdravstvene zaštite.

"Ovaj zakon jeste naslonjen na Strategiju primarne zdravstvene zaštite do 2010. godine, a u toku je priprema iste te strategije za naredni period u konsultacijama sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom", naglasio je Škrbić.

 (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE