• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS obilježila Dan pobjede nad fašizmom

Autori mondo.ba Autori Agencije

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima Narodno oslobodilačke borbe danas je u Banjaluci obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.

Vijence su položili Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, delegacije SUBNOR-a, Vlade RS-a, Narodne skupštine RS-a, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladena Ivanića, generalni konzul Srbije u Banjaluci, predstavnik banjalučke kancelarije OSCE-a, grada Banjaluka i mnogi drugi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska slobodarska država koja, slaveći Dan pobjede nad fašizmom, slavi pobjedu Republike Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska kao slobodarska, nacionalna država, dovoljno široka za sve ljude koji žele da žive u miru i koji žele da sa drugima i drugačijima idu putem prosperiteta.

"Republika Srpska će naći i našla je do sada i vremena i prostora da takvim ljudima pruži nesumnjivu pažnju kako bi oni živjeli u miru", rekao je Dodik obraćajući se na obilježavanju 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjedik Srpske je naglasio da Srpska i danas baštini ideju antifašističke borbe, podsjećajući da u borbi protiv fašizma i ideologije smrti srpski narod dao ogroman doprinos toj borbi i konačnoj pobjedi.

Prema njegovim riječima, na temeljima antifašističke ideje o slobodi i ravnopravnosti naroda i narodnosti, Jugoslavija nije mogla da opstane.

"Danas moramo da kažemo da Jugoslavija, i jedna i druga, nisu pružile jednak tretman svima i da je srpski narod od 1918. godine, pa kasnije nastavkom Jugoslavije 1945. i do njenog kraja bio u velikoj istorijskoj zabludi", rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod, znajući da bez države nema ni slobode, devedesetih godina stvarao Republiku Srpsku zasnovanu na ljubavi naroda.

Vijenci će na spomenike žrtvama fašizma biti položeni u brojnim gradovima Republike Srpske.

Zvaničnici čestitali praznik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je srpski slobodarski narod dao veliki doprinos antifašističkoj borbi, na čijim je principima Srpska izgrađena.

"Drugi svjetski rat je najmračniji period u istoriji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući Dan pobjede, odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe, koje nas podsjećaju na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet", ističe se u Dodikovoj čestitki svim građanima Republike Srpske povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dana Evrope.

Predsjednik Republike Srpske naglašava da je srpski narod, po tradiciji slobodarski narod, i da je dao veliki doprinos u antifašističkoj borbi, čije su tekovine duboko utkane u društvo koje baštini civilizacijske vrijednosti zasnovane na miru, slobodi i toleranciji.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska izgrađena na ovim principima i danas je simbol društva koje uvažava različitosti, poštuje dostojanstvo pojedinca, društvo gdje vlada jednakost, pravda i razumijevanje.

"I na taj način Republika Srpska i njeni građani potvrdili su opredijeljenost za dalji ekonomski i društveni napredak s ciljem pristupanja zajednici evropskih naroda, gdje je po tradiciji, položaju, kulturnom nasljeđu i vrijednostima koje baštini uvijek i pripadala", navedeno je u čestitki.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je građanima Republike Srpske čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

"Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, svim građanima Republike Srpske čestitam ovaj veliki praznik", navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva podsjeća da je Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva, kada je slomljena kičma fašizmu i nacizmu, najveće ideološke prijetnje koja se pojavila u novijoj istoriji.

Uloga slobodarskog srpskog naroda u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, kako ističe premijer Srpske, nemjerljiva je i ovo je dan posebnog pijeteta za sve one koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta, slobodne i demokratske Evrope, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Ovo je ujedno i dan koji nas upozorava da se zlo, koje fašizam predstavlja, nikada više ne ponovi, ali i obavezuje na izgradnju mira i stabilnosti, zarad budućih generacija", navodi Cvijanovićeva u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović uputio je danas građanima Republike Srpske iskrene čestitke povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, i obilježavanja 71 godine od završetka najmasovnijeg rata po broju ljudskih žrtava i okončanja najstravičnijeg sukoba u istoriji čovječanstva.

"Neophodno je i danas podsjetiti da je antifašizam univerzalna vrijednost, stav cjelokupnog čovječanstva naspram jedne od najmračnijih pojava u istoriji i da narod koji nije opredijeljen ka antifašizmu nema budućnosti. Srpski narod dao je značajan doprinos u toj borbi. U Drugom svjetskom ratu stradalo je više od milion Srba", istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je srpski narod već u prvim antifašističkim demonstracijama u Evropi, 27. marta 1941. godine, pokazao kojim putem će krenuti u ta teška vremena, saopšteno je iz Odsjeka Narodne skupštine Republike Srpske za odnose s javnošću.

"Taj put je bio put stradanja, ali smo se priključili velikim silama u pobjedi nad fašizmom. Tu baštinu nikada ne možemo i ne smijemo da zaboravimo", naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da je antifašizam vječna ideja, iako ima pokušaja da se istorija antifašizma, posebno na ovim prostorima, revidira.

"Postoje oni koji bi da izvrše reviziju istorije u kojoj narodi i države koji su najviše stradali u antifašističkoj borbi danas treba da budu minimizirani, a nekadašnji saveznici fašista zaboravljeni. To se neće dogoditi sve dok je antifašistička svijest u našem narodu jaka i svakodnevno opominje da smo u toj borbi dali i više nego što smo imali, više nego bilo koji drugi narod na Balkanu", naglasio je Čubrilović.

On je istakao da odavanje pošte stradalim i baštinjenje antifašističkih tekovina predstavlja dug prema precima koji su junački stali na stranu saveznika, ali i prema svim budućim generacijama kako bi mogle i znale da svaku i najmanju naznaku fašizma prepoznaju i na vrijeme je zaustave.

"Zato Dan pobjede nad fašizom prilika kada, sa najvećom zahvalnošću, poštovanjem i dostojanstvom, odajemo poštu svim stradalima koji su svojim životima doprinijeli slamanju njemačkih, kvislinških i ustaških snaga u Drugom svjetskom ratu. Naša je dužnost da njegujemo tekovine antifašističke borbe i iskreno izrazimo zahvalnosti žrtvama naših otadžbinskih ratova, da se dostojno poklonimo onima koji su dali svoje živote, posebno onima koji su nevino stradali na svim bojištima i stratištima srpskog naroda", zaključio je Čubrilović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE