• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šverc oružjem u banjalučkim školama!

Banjalučki inspektori pronašli oružje i municiju koji su trojica učenika srednjoškolskog doma „Veselin Masleša" prodavali svojim vršnjacima!

 Šverc oružjem u banjalučkim školama! Izvor: MONDO

Kriminalistički inspektori Centra javne bezbednosti Banjaluka otkrili su i zaplijenili u Srednjoškolskom centru „Veselin Masleša" tri ručne bombe i veliku količinu municije za automatsko naoružanje u sobama tri dječaka koji su džeparac, po svemu sudeći, već duže vrijeme zarađivali preprodajući oružje svojim vršnjacima širom Banjaluke!

"Press RS" piše pozivajući se na odlično obaviještene izvore da je banjalučka policija otkrila da se učenici Dušan Amidžić (18), Đ. K. (17) i V. Ž. (16) već više od godinu dana bave organizovanom preprodajom oružja po banjalučkim srednjim školama.

"Informacije da se ova trojica dječaka bave preprodajom naoružanja dobili smo od jednog učenika Srednje tehničke škole kome je Đ. K., inače učenik banjalučke Gimnazije, prije nekoliko mjeseci prodao ručnu bombu! Prema do sada prikupljenim saznanjima, upravo je Đ. K. bio i glavni „nabavljač" bombi i municije koju su Amidžić i V. Ž., učenici Srednje tehničke škole, preprodavali po ostalim školama. Prve informacije govore da se Đ. K. već duže od godinu dana bavi ovim poslom i da nije prvi put da se ovaj dječak povezuje sa prodajom oružja vršnjacima po školama. Iako se još istražuje na koji način su ova trojica dječaka došla u posjed naoružanja, postoje čvrste indicije da je Đ. K. naoružanje krao od svog oca, koji je aktivno vojno lice", kaže sagovornik lista.

Potvrdu informacija da su kriminalistički inspektori u četvrtak uveče imali pune ruke posla u srednjoškolskom centru dala je i portparol CJB Banjaluka Gospa Arsenić.

"Pretresom prostorija trojice štićenika Srednjoškolskog centra „Veselin Masleša", koji se dogodio 26. novembra u večernjim satima, pronađene su tri ofanzivne ručne bombe kao i 63 metka za automatsko naoružanje kalibra 7,62. U plakaru sobe u kojoj stanuje D. A. pronađene su bombe, dok je u sobi V. Ž. pronađena municija. Protiv ove trojice štićenika đačkog doma podnesen je izveštaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja", potvrdila je Arsenovićeva.

Skandalozno otkriće trojice dječaka - dilera, koji su mjesecima trgovali vojnom opremom, oružjem i municijom, izazvalo je veliku uznemirenost među svim štićenicima i zaposlenima u srednjoškolskom centru koji pruža usluge smještaja za više od 250 učenika iz banjalučke regije. Najavljujući oštre disciplinske mere protiv dječaka koji su dodatni izvor prihoda obezbjeđivali prodajom oružja, direktor Srednjoškolskog centra „Veselin Masleša" Vladimir Jagodić kaže za Press RS da su se slični incidenti već dešavali u ovoj ustanovi, ali da nikada nisu bili u ovako drastičnom obliku.

"Prema propisima našeg centra, predviđeno je da se u ovakvim slučajevima, gdje se radi o teškom prekršaju discipline, određuje mjera momentalnog isključenja iz doma, tako da je u toku razmatranje odluke da se ovoj trojici mladića uskrati pravo na korišćenje naših usluga. Iako smo u prethodnom periodu imali primjera gdje su učenici u domu skrivali vazdušne puške, i kod jednog štićenika smo prošle godine pronašli čak i jedan pištoljski metak, ovo je do sada najdrastičniji slučaj koji je ikada zabilježen u našoj ustanovi", kaže Jagodić.

Viši asistent na studijskoj grupi za psihologiju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Sanja Lovrić kaže za Press RS da uzroke sve češćeg socijalno-patološkog ponašanja mladih, o čijem drastičnom porastu svjedoči i primjer otkrića dece dilera oružjem iz banjalučkog đačkog doma, prije svega treba tražiti u katastrofalnoj organizaciji školskih ustanova u RS koje, po pravilu, nemaju zaposlenog psihologa koji bi bio zadužen za otkrivanje ovakvih, devijantnih oblika ponašanja.

"Svega jedan odsto osnovnih i srednjih škola u cijeloj RS imaju psihologa, čija bi funkcija trebalo da bude upravo rano otkrivanje ovakvih pojava! Ako pored loše organizacije cijelog društva uzmemo u obzir i sve slabiji uticaj porodice na vaspitanje dece, lako dolazimo do zaključka da će ovakvih zastrašujućih primjera, kao što je otkriće djece koja trguju oružjem, nažalost, biti sve više", kaže Lovrićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE