• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri saglasni: Potrebna stabilnost okruženja

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Sarajevu je danas održan sastanak regionalnih lidera u okviru procesa "Brdo-Brioni", čiji je cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU.

Lideri regiona obećali su da će u narednom periodu graditi povjerenje i razumijevanje u cilju prevazilaženja razlika i kreiranja stabilnog okruženja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da pitanje hrvatske blokade Srbije u pregovorima sa EU treba riješiti direktnim razgovorima sa Hrvatskom. Nikolić je istakao da je Srbija zamjerila Hrvatskoj na reakciji u vezi sa prvim poglavljem u pregovorima sa EU kada je Zagreb ukazao da Beograd nije spreman za to.

"O tome ćemo od sada unaprijed razgovarati da se ne bi stvarao utisak da zemlje koje su posljednje postale članice EU žele same da zaustave proces proširenja", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je danas na sastanku regionalnih lidera "Brdo-Brioni" u Sarajevu insistirao na zajedničkom djelovanju u procesu pristupanja Srbije prema EU.

Usaglasili smo se da bez stabilnosti nema napretka te da je odgovornost za kreiranje stabilnog okružnja u ovoj regiji na nama samima. Budućnost svih odnosa u regiji zavisi o našoj iskrenoj spremnosti da prevaziđemo naše razlike, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović po završetku sastanka procesa Brdo-Brijuni koji je okupio predsjednike zemalja regiona.

Izetbegović je, obraćajući se novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), istakao kako se prošlost ne može promijeniti, ali budućnost može.

Prema njegovim riječima, predsjednici zemalja regiona složni su da se međudržavni odnosi "ne grade samo od samita do samita".

Kompletne Evropske unije nema bez svih država na ovom prostoru i u tom smislu se nadam da ćemo naći unutrašnje snage za međusobnu saradnju, izjavio je predsjednik Slovenije Borut Pahor nakon plenarnog sastanka procesa Brdo-Brijuni koji je ove godine u Sarajevu okupio čelnike zemalja jugoistočne Evrope.

Pahor je na konferenciji za medije poručio da je tokom plenarnog sastanka vidio da se nervoza i briga u međunarodnoj zajednici i Evropi seli i na područje država inicijative Brdo-Brijuni i u tom smislu je upozorio da će EU u narednim mjesecima baviti više samom sobom nego procesima širenja.

"Moje glavno upozorenje mojih kolegama i prijateljima da će se u sljedećim mjesecima EU baviti više samom sobom nego procesom širenja. To ne smije ugroziti proces reformi u državama koje apliciraju za ulaz u EU i NATO, ali ti procesi moraju ići naprijed", poručio je Pahor.

Na kraju je podvukao da EU nije kompletirana bez svih država na ovom prostoru Jugoistočne Evrope.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je kako je "zabrinuta razvojem događaja kada je riječ o evroatlantskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope" od posljednjeg procesa Brdo-Brijuni održanom u Zagrebu prošle godine.

"Dobra je vijest da je Crna Gora potpisala ugovor o pristupanju NATO-u. Isto tako želimo vidjeti napredak i Makedonije i BiH i svih država za članstvo u EU. U ovom trenutku smo između zamora proširenjem i reformama nedostatkom optimizma. U duhu zajedničke saradnje i dobrosusjedskih odnosa želimo nastaviti na političkoj potpori procesu proširenja. Želimo i druge vidove saradnje na prostoru sigurnosti, pitanja migracija i drugih pitanja", poručila je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Italije Serđo Matarela rekao je da će ova zemlja nastaviti da daje podršku zemljama Jugoistočne Evrope za ulazak u EU.

"Italija je uvjerena u činjenicu da EU neće biti potpuna sve dok se u nju ne uključe zemlje Jugoistočne Evrope. Stoga, pružamo podršku da se to postigne na najbrži način. Italija je uvjerena da izazove sa kojima smo suočeni ne može rješavati samo jedna zemlja. Migracije, ekstremizam, terorizam ne može rješavati samo jedna zemlja, moraju svi sarađivati. Italija je ubijeđena u dobrobit proširenja EU", istakao je Matarela.

Domaćini ovog skupa su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, a učestvuju predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Albanije Budžar Nišani, predsjednik Slovenije Boris Pahor, dok je počasni gost predsjednik Italije Serđo Matarela.

Učesnici "Brdo-Brioni" procesa, u okviru predsjedničkog panela "Dogovor za novo doba", učestvovali su sinoć u Sarajevu na Samitu "100" biznis lidera jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH.

Samit se održava sa ciljem da se probaju ujediniti tržište sa više od 25 miliona ljudi da bi bile pokrenute nove inicijative i projekti, da bi se povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

Na panelima i tokom diskusija biznismeni iz regiona tokom jučerašnjg dana iznijeli su svoje ideje, vizije i stavove o privrednim tokovima, a u centru pažnje bila je energetika.

Razgovaralo se i o temama iz poslovnog svijeta, kao što su saobraćajna infrastruktura, poljoprivreda, turizam, informacione tehnologije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE