• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcija "Kruna": Uhapšena i službenica policije

Autor SRNA

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros su locirali i na području Banjaluke, Gradiške i Sanskog Mosta lišili slobode osam osoba.

 Akcija "Kruna": Uhapšena i službenica policije Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Postupajući tužilac, sa timom saradnika, nalazi se na terenu u Banjaluci gdje koordinira rad više desetina policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji provode akciju.

Predmet kodnog naziva "Kruna" odnosi se na obimnu istragu u vezi sa nedopuštenom trgovinom idetitetima građana BiH i falsifikovanjem javnih isprava BiH za potrebe pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od maja 2013. godine na području grada Banjaluke i opština Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne BiH, protivno odredbama Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti pojedinaca u vezi sa automatskom obradom ličnih podataka i protivno zakonima BiH, neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana BiH koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su lične podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade falsifikovanih dokumenata, sa stvarnim podacima, a koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta, navodi se u saopštenju.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su lični dokumenti sa stvarnim podacima građana BiH, a kojima su se koristili počinioci najtežih krivičnih djela.

U okviru aktivnosti, uhapšena je i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Ovim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u BiH, dok se po nalogu Tužilaštva BiH, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Slovenije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

IDDEEA: Nema pretresa

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ tvrdi da nijedna od njihovih organizacionih jedinica nije bila predmet policijskih pretresa u okviru današnje akcije "Kruna".


Oni su saopštili da IDDEEA ima šest organizacionih jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata u Banjaluci, te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

U pojedinim medijima objavljena je informacija da su u današnjoj akciji "Kruna", koju provode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske po nalogu Tužilaštva BiH, pretresene i prostorije IDDEE.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE