• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljena istraga za "tuzlansku kolonu"

Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u predmetu "tuzlanska kolona".

 Obustavljena istraga za "tuzlansku kolonu"  Izvor: MONDO


Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Međunarodni tužilac Dejvid Švendimen u četvrtak je dao saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da istraga u ovom predmetu bude obustavljena, jer je saglasan sa ocjenom, da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.

Švendimen smatra da je istraga u ovom predmetu provedena u skladu sa zakonom i kao rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine saglasan je da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ijednog imenovanog osumnjičenog za zločine počinjene u Tuzli 15. maja 1992. godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

"Nakon istrage i provedenih saslušanja učesnika događaja na obje strane, te analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza u vezi sa tim događajem, nisu nađeni dokazi koji bi potkrijepili zaključak da ijedan od imenovanih osumnjičenih snosi direktnu odgovornost za ratne zločine počinjene na 15. maja 1992. godine", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH se navodi da ne postoje dokazi koji ispunjavaju standarde dovoljne da bi lica koja su označena kao osumnjičeni moglo biti optuženi za zločin.

U skladu sa zakonom, podnosioci prijava i oštećeni, čiji se identitet bude mogao utvrditi, biće obaviješteni i poučeni o pravnom lijeku, odnosno mogućnosti prigovora na ovakvu odluku.

Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH 1999. godine pokrenuli su preživjeli, koji su preko Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu.

Haški tribunal je predmet vratio u nadležnost pravosuđa BiH, nakon čega je Okružno tužilaštvo u Bijeljini pokrenulo postupak. Predmet je potom prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH.

Za zločine u slučaju "tuzlanska kolona" pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Tog dana je napadnuta vojska JNA, koja je shodno ranijem dogovoru između BiH i SR Jugoslavije o izlasku vojske iz grada, mirno napuštala Tuzlu iz kasarne "Husinska buna".

Prema tim dogovorima 92. motorizovana brigada JNA u koloni je trebalo da iz kasarne mirnim putem napusti teritoriju BiH, ali je u trenutku prolaska kroz Skojevsku ulicu i raskrsnicu Brčanska malta napadnuta.

Raspoređeni snajperisti su prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz odobrenim pravcem izmeštanja, a zatim su pucali i ubijali vojnike koji nisu bili spremni za borbu i pružanje otpora.

U napadu na kolonu ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po međunarodnoj poternici.

Optuženi Jurišić je u završnoj reči naveo da je čitav proces protiv njega pokrenut iz političkih razloga a ne radi utvrđivanja istine i činjenica o događaju u Tuzli.

Posle izricanja presude, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je presuda "satiskfacija za ubijene i njihove porodice".

Vekarić je rekao da je na sudu utvrđena istina šta se dogodilo u Tuzli i istakao da tužilaštvo "podržava svaku inicijativu za politički dijalog o mestu izdržavanja kazne Jurišića" objasnivši da je taj dijalog stvar nadležnih ministarstava Srbije i BiH.

Odbrana Jurišića, nezadovoljna presudom najavila je žalbu, smatrajući da na sudu nije utvrđeno kako je glasila naredba.

Odluka tužioca Tužilaštva BiH Dejvida Švendimena da obustavi istragu u slučaju "tuzlanska kolona" izazvala je oštre reakcije u Republici Srpskoj.

MUP RS tražiće preispitivanje odluke

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zatražiće od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da preispita odluke Tužilaštva BiH i da predmete "tuzlanska kolona" i logor Bradina dodijeli drugom tužiocu, te da se obnovi istraga u ova dva slučaja.

Koordinator Tima za istraživanje i dokumentovanje krivičnog djela ratnog zločina u MUP-u RS Simo Tuševljak izjavio je Srni da je MUP RS iznenađen ovom odlukom Tužilaštva BiH, navodeći da će kao podnosilac službenih izvještaja i krivičnih prijava, MUP RS iskoristiti sva pravna sredstva i od Tužilaštva BiH zatražiti da im se dostavi odluka o obustavljanju ovih istraga.

Prema njegovim riječima, nakon toga biće upućen zahtjev VSTS-u.

On je podsjetio da je MUP RS podnio opširne službene izvještaje o počinjenim ratnim zločinima nad pripadnicima JNA u "tuzlanskoj koloni", te o zločinima nad civilima u mjestu Bradina.

Tuševljak je rekao da je Haški tribunal za "tuzlansku kolonu", za četiri lica dao oznaku "A", što znači da je na osnovu dokaza koje je dostavila RS, utvrđeno da postoji krivično djelo ratnog zločina i dovoljan broj dokaza da se protiv tih lica podigne optužnica i da se oni procesuiraju.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE