• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pao dogovor Dodika i Izetbegovića

Autor mondo.ba

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik postigli su dogovor u vezi kreditnog aranžmana s MMF-om, kao i mehanizma koordinacije.

 Pao dogovor Dodika i Izetbegovića Izvor: Anadolija/Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Istočnom Sarajevu postignut je dogovor o mehanizmu koordinaciju i potpisano je Pismo namjere za Međunarodni monetarni fond.


Dogovor je postignut nakon višečasovnog sastanka, koji je sazvao šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark, a kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Nakon sastanka, na konferenciji za medije predsjednik Srpske Milorad Dodik je istakao da su bila sporna tri pitanja vezana za mehanizam koordinacije i da su sva tri pozitivno riješena.

"Ovim je prestalo natezanje oko toga ko je, u pravu ko nije. Što se Pisma namjere tiče, ono je već potpisano i poslano u Vašington", istakao je Dodik, pernosi RTRS.

Predsjednik Srpske je rekao da je, što se tiče mehanizma koordinacije, dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, koji uključuje predstavnike Vlade Republike Srpske, Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH.

"Ako nema predstavnika, nema ni odluke. Nema glasanja, a ni konsenzusa bez nas", rekao je Dodik.

"Pokušali smo razjasniti i neka pitanja u vezi sa transportnom strategijom", rekao Dodik i najavio da će narednih dana biti razmotreno ono što je Savjet ministara BiH u vezi sa ovim pitanjem usvojio, te da će Republika Srpska, ukoliko bude potrebe, dostaviti svoje primjedbe.

Prema njegovim riječima, narednih dana biće izršen uvid u ono što je usvojio Savjet ministara BiH kada je riječ o transportnoj strategiji i ukoliko Vlada Srpske bude imala neke primjedbe biće otklonjene u daljem odlučivanju i procesuiranju kroz instituciju Savjeta ministara.

Dolazak delegacije SNSD
Izvor: YouTube

Šef delegacije EU Lars-Gunar Vigemark, zahvalio se Dodiku i Izetbegoviću, i ostalim članovima dvije delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta.

"Pokazali su državničku zrelost", rekao Vigemark istakavši da je razgovarano o urgentnim pitanjima u kontekstu evropskih integracija, a to su pitanja koja se tiču aplikacije za članstvo u EU.

On je konstatovao da je postignuta saglasnost o brojnim pitanjima i naveo da je riječ o aranžmanu sa MMF-om, mehanizmu koordinacije i transportnoj strategiji.

Najavio je da će o rezultatima razgovora sastanka obavijestiti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini, komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesa Hana i ministra inostranih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.

I bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo pozitivnim rješenjem sastanka i usvojenim riješenjima oko mehanizma koordinacije, saobraćajne strategije i aranžmana sa MMF-om.

Na pitanje da li je razgovarano o održavanju referenduma u Srpskoj, Izetbegović je odgovorio da nije dodajući da je bilo govora samo o evropskim integracijama BiH.

Na sastanak, u motelu "Barka", naknadno je stigao i federalni premijer Fadil Novalić koji je sa Zvizdićem potpisao Pismo namjere.

Ovim dogovorom, evropski put BiH biće odblokiran.

Dolazak delegacije SDA
Izvor: YouTube

Sastanak u Istočnom Sarajevu, sazvao je šef Delegacije EU u BiH Lars - Gunar Vigemark.

MMF odgodio je prethodno kreditni aranžman BiH, jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere.

Zvizdić je tada rekao da Pismo namjere o novom kreditnom zaduženju BiH kod MMF-a nije potpisao zbog neusvajanja brojnih važnih dokumenata, koji trebaju da trasiraju evropski put BiH, poput SSP-a, mehanizma koordinacije i drugih.

Još iz INFO

Komentari 11

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kuguars

Gospodine "veliki srbine" hoces li uzeti Bakirovo prezime ili zadrzati svoje?!

pp

Marko idi u sarajevo

xy

Naravno, kad su pare u pitanju, oni se lako dogovore. Jadan samo ovaj narod, u oba entiteta. Treba vracati kredet, sve ce to nas kostati.

Jasno

Odavno je jasno bilo da ništa ne može bez najjače partije u RS i pobjednika izbora. Izborni patrljci oličeni u SzP mogu sve da prihvataju ali ništa ne mogu da provedu jer nemaju vlast. Važno da je RS pitana, i da bez njene saglasnosti ne može ništa da se radi na putu ka EU koji je imaginaran ali eto.

djuro

@Jasno Kako je neko pobjednik,ako od 63 opstine SNSD ima sa koalicijom vlast u 21 opstini,ako na nivou BiH nema vlast. SNSD ima vlast samo tamo gdje su kupili par poslanika i tako formirali Vladu RS.

MONDO REPORTAŽE