• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Američki profesor: Referendum legitiman!

Profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu Stiven Mejer izjavio je da je referendum legitiman demokratski mehanizam.

 Američki profesor: Referendum legitiman! Izvor: MONDO

Referendum je, takođe, dodao je, legitiman način da se testiraju stavovi ''međunarodne zajednice''.

Mejer je istakao istakao da američki i mnogi evropski zvaničnici tvrde da RS nema pravo na referendum o svojoj budućnosti, ali oni oni koji to kažu više razmišljaju o svojim agendama, a ne o dobrobiti naroda RS, jer ljudi koji zaista vode računa o budućnosti RS prihvatiće referendum kao demokratsko pravo naroda u RS.

On je naglasio da narod u RS treba da ima pravo na samopredjeljenje, a najbolji način za to je glasanje, te da takav referendum, ukoliko lideri RS odluče da ga održe, može biti osporen jedino upotrebom sile, ali da je to malo vjerovatno.

Mejer smatra da odluka da se zadrži OHR, koju su nametnule uglavnom SAD, predstavlja djelo iz očaja i da je sada vrijeme da se OHR, jednostavno, ignoriše. On je dodao da nametanje odluka visokog predstavnika u BiH o produženju mandata stranim sudijama jeste nepoštovanje lokalnih institucija, naroda i njegovih lidera.

"Opstanak OHR-a sugeriše da neki međunarodni zvaničnici nemaju povjerenja u lokalne vlasti. To sugeriše da neki međunarodni zvaničnici smatraju da su lokalni lideri tek nešto više od male djece kojoj se ne može vjerovati kada teba da odrede svoju budućnost. To je i više od nepoštovanja, to je veoma uvredljivo", smatra Mejer.

Mejer je istakao da je moguće da bi pregovori među domaćim političarima, bez miješanja stranaca, mogli da dovedu do boljeg državnog uređenja, te da u najboljem slučaju ''lokalni političari mogu da dogovore veoma, veoma labavu federaciju ili, vjerovatnije, da se razdvoje u dvije ili više manjih država''.

Profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu smatra da konstitutivni dijelovi BiH treba da poštuju Dejtonski sporazum dok ne nastane nešto bolje što bi ga zamijenilo, naglasivši da ovaj sporazum nije Sveto pismo.

Mejer smatra da se Bošnjaci protive unošenju etničke dimenzije u popis stanovništva, jer to pojačava činjenicu da je BiH sastavljena od tri veoma snažne etničke komponente koje imaju veoma različite političke aspiracije.

On smatra da će biti veoma teško da BiH ispuni uslove za liberalizaciju viznog režima, jer su preostali uslovi su neki od najtežih i zahtijevaće vrstu obavezivanja ka ujedinjenoj BiH, što ne postoji. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE