• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAK kaznio RTRS sa 100.000 KM

RAK izrekao novčanu kaznu RTRS-u od 100.000 KM zbog nelegalnog emitovanja digitalnog programa. RTRS odbija da plati kaznu.

 RAK kaznio RTRS sa 100.000 KM  Izvor: MONDO

Regulatorna agencija za komunikacije izrekla je Radio-Televiziji Republike Srpske (RTRS) novčanu kaznu u iznosu od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61 UHF kanala na lokaciji Banjaluka - Pobrđe.

U saopštenju iz RAK-a navodi se da je ova agencija utvrdila da je RTRS prekršio Zakon o komunikacijama BiH, tako što je počeo sa digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj šemi 12. decembra 2009. godine, a od 17. decembra i sa emitovanjem programa “Jurop baj Satelit“, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom.

Takođe, RTRS nije postupio po nalogu RAK-a od 14. decembra 2009. godine da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu, kršeći time takođe Zakon o komunikacijama BiH, naveli su iz RAK-a.

Iz Agencije navode da je RTRS pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustio da obavijesti korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

Za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući "set-top-boks" koji se neće moći korisiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje, a podsjećamo da DTT Strategija predviđa emitovanje po standardu DVB-T sa MPEG4 kompresijom, navode iz RAK-a.

U saopštenju se dodaje da je Agencija, kao državni organ, zakonski zadužena da sprovodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH, koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da niti jedno fizičko ili pravno lice ne može koristiti frekventni spektar bez njenog odobrenja.

Reagijući na odluku RAK-a o kažnjavanju sa 100.000 KM iz pres službe RTRS-a u četvrtak je saopšteno da ova medijska kuća “neće platiti kaznu i prihvatiti spriječavanje daljeg razvoja Radio-televizije Republike Srpske”.

“Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), u nemogućnosti da bude egzekutor RTRS-a, donijela je rješenje o kažnjavanju Radio-televizije RS sa 100.000 KM i zahtjev za već obustavljenim digitalnim signalom na nevješto iskonstruisanim zaključcima i neistinito tumačenim zakonskim odredbama”, saopštio je RTRS.

RTRS ističe da neće platiti kaznu, jer bi to značilo priznanje podaničkog odnosa prema "sarajevskom impotentnom činovničkom poimanju budućnosti ovog društva", te da drakonska kazna od 100.000 KM jasno govori da je cilj rješenja RAK-a spriječavanja daljeg razvoja Radio-televizije RS.

"Odgovorno tvrdimo da u BiH ne postoji zakonska regulativa koja određuje pitanje digitalnog emitovanja i da ne postoji mogućnost kažnjavanja zasnovana na zakonu", navode u ovoj medijskoj kući.

Radio- televizija RS konstatuje da je kažnjena zato što joj je sjedište u Banjaluci, zato što je Javni servis Republike Srpske i zato što ne koristi jezik mržnje.

"Namjera kažnjavanja je da se spriječi uvođenje novih tehnologija i izvršavanja obaveza prema evropskoj zajednici. Traži se da platimo kaznu zato što poslujemo bez gubitaka, zato što smo kadrovski, programski i tehnički stabilni. Kažnjavamo se jer ne pripadamo mafijaško-političkim strukturama koje plaćaju sarajevski tajkuni", poručuju iz RTRS-a.

U slučaju da se ovako rješenje realizuje, bio bi to siguran znak da država ne kontroliše proces digitalizacije i da će već najavljeni sumnjivi kapital "digitalizovati" BiH, ali i uvesti četvrtog telekom operatora - naravno, bez plaćanja licence, navodi se u saopštenju.

Zaključak RTRS-a je da je ovim jedan regulator izvršio nezapamćen pritisak na javni servis u BiH, podliježući izvaninstitucionalnim pritiscima određenih interesnih i političkih lobija.

O mjerama koje će Radio-televizija RS preduzeti, javnost će biti naknadno obaviještena.

Radio-televizija RS prethodno je saopštila da je uspješno završila testno emitovanje digitalnog TV signala sa lokacije Pobrđe - Banjaluka na 61 UHF kanalu, te da im je namjera bila da nastave sa tim procesom na lokacijama Kozara, Trebević i nova zgrada RTV Doma u Banjaluci,

Na ovaj način RTRS prva je u istoriji BiH započela proces digitalizacije i na taj način stručno i profesionalno odgovorila na zahtjeve i obaveze koje je BiH preuzela pred Evropskom unijom.

Odluka RAK-a da RTRS kazni sa 100.000 KM zbog emitovanja digitalnog programa izazvala je žestoke kritike u RS.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE