• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"RAK umjesto da pohvali kažnjava RTRS"

Odluka RAK-a da RTRS kazni sa 100.000 KM zbog emitovanja digitalnog programa izazvala je lavinu kritika u RS

 "RAK umjesto da pohvali kažnjava RTRS" Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske (RS) Branislav Božić smatra da je novčana kazna Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) od 100.000 maraka izrečena Radio televiziji RS (RTRS) začuđujuće visoka i da je jedino rješenje u dijalogu rukovodstva ovog medija, RAK-a, stručnjaka i ostalih uključenih u proces digitalizacije.

"Pod hitno se mora sjesti i vidjeti šta dalje raditi sa digitalizacijom", rekao je Božić za Srnu.

On je naglasio da je očigledno da BiH mnogo kasni u procesu uvođenja digitalizacije, a da je RTRS prva napravila iskorak.

I ako nije bilo konsultacija na tom planu sa RAK-om, smatra on, moglo je sve proći u nekoj vrsti dijaloga, a ne izricanjem kazne koja je izrazito previsoka.

"Neki kažu da je kazna drakonska, a ja misim čak i više od toga, jer je riječ o ogromnom novcu'', naglasio je Božić.

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Dragan Davidović izjavio je u četvrtak naveče da je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) neosnovano i drakonski kaznila ovu medijsku kuću, jer je iz Srpske napravljen prvi pozitivan iskorak na uvođenju digitalizacije u BiH.

"RTRS ima vlastite resurse i kadrove da izvrši ovaj proces. Kažnjeni smo što smo iz Banjaluke, iz RS, prvi napravili pozitivan iskorak", istakao je Davidović za RTRS.

Prema njegovim riječima, RTRS je krenula u ovaj proces, koji mora završiti do kraja 2011.godine, sa vlastitim potencijalom, kako na prostore BiH ne bi dolazile neke sumnjive ideje i da se ne bi pojavio neki četvrti javni emiter koji bi sve to dobio na sumnjiv način, a što bi predstavljalo svojevrstan presedan.

Davidović je naglasio da će se RTRS protiv ovakve odluke RAK-a boriti svim pravnim sredstvima i da neće platiti izrečenu kaznu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je Srni da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o kažnjavanju Radio-televizije RS zbog uvođenja digitalnog signala neprihvatljiva politika i pokušaj omalovažavanja i potcjenjivanja institucija Srpske.

"Ovo je još jedan pokušaj Sarajeva da disciplinuje Banjaluku i da spriječi ulazak Republike Srpske i BiH u evropske integracije putem novih tehnologija", rekao je Dodik, komentarišući odluku RAK-a da kazni RTRS sa 100.000 KM.

Dodik je najavio da će Vlada RS na jednoj od narednih sjednica razmatrati ovaj problem koji dolazi iz Sarajeva sa namjerom da kontroliše RS.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić ocijenio je katastrofalnom odluku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o novčanom kažnjavanju Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS).

"Umjesto da pohvale projekat digitalizacije RTRS-a i kažu da ta televizija ide naprijed, jer se digitalizacija mora provesti do 2011. godine, oni donose neprimjerene odluke o enormno visokom novčanom kažnjavanju", rekao je Jovičić novinarima.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković naglasila je da je kazna RAK-a neprimjerena, te da je ova agencija drastično i ekstremno djelovala u slučaju RTRS-a.

"Bilo bi dobro da je RAK djelovao u nekim prethodnim situacijama kada je bilo očiglednih kršenja propisa i zakona, kao i u slučaju kada su stizale određene pritužbe", rekla je Srni Markovićeva.

Ona je naglasila da je RAK na ovaj način potpuno dokazao da je instrumentalizovan i da selektivno kažnjava određene medije.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je da je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila Radio-televiziju RS (RTRS), umjesto da je pohvali.

"Umjesto da RTRS dobije pohvale, dobila je kaznu, a RTRS ničim nije oštetila svoje gledaoce", rekao je Čubrilović Srni, komentarišući kaznu od 100.000 KM koju je RAK izrekao RTRS-u.

Čubrilović je naveo da se RAK ne poziva ni na jedan član zakona i na osnovu čega je mogao izreći kaznu, nego se poziva na usvojenu strategiju.

"Nema nijedne žalbe na početak eksperimentalnog programa RTRS-a i umjesto da je RAK podrži takav vid napora svih elektronskih medija u BiH i pohvali RTRS kao medij koji ide korak ispred ostalih, ta agencija izriče kazne", rekao je Čubrilović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o novčanom sankcionisanju Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) predstavlja mjeru "nelegalnog organa".

"Ovom odlukom RTRS se kažnjava, jer se usudio da napreduje prema zacrtanom cilju u skladu sa zahtjevima EU i počela da emituje program na digitalnom kanalu", izjavila je Majkićeva za Srnu.

Ona je napomenula da je RAK institucija koja na čelu ima direktora i Savjet kojima su istekli mandati, odnosno nelegalno rukovodstvo.

"Usudila se Republika Srpska da bude bolja od BiH. To je ocijenio nelegalni organ i odlučio da je sankcioniše. To je potvrda da RS ide ispravnim putem i da u tom smjeru treba nastaviti", istakla je Majkićeva koja obavlja i dužnost člana Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Komisije za transport i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić izjavio je da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o novčanom kažnjavanju Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) na neki način očekivana, ali ne u tako drastičnom obliku.

"Rukovodstvo RTRS-a ušlo je u određeni rizik i pored činjenice da može da bude kažnjeno, rukovođeno dobrom namjerom da se deblokira započeti proces digitalizacije u BiH, koji je bio blokiran u Sarajevu", rekao je Dokić novinarima.

On je istakao da je RTRS ovim potezima pokazala da ne želi da bude na repu događaja u pogledu digitalizacije, napomenuvši da će se tražiti način da se proces digitalizacije završi kako je predvidio i Savjet ministara BiH do kraja 2011. godine.

"Očekujem da će u žalbenom postupku RAK sagledati mogućnost smanjenja kazne i što prije izdati potrebnu licencu za RTRS da može da emituje eksperimentalni digitalni program. Mislim da će to biti od koristi za sve, i upozorenje onima koji su odgovorni da rade taj posao brži i ekspeditivnije", dodao je on.

Predsjednica UO Javnog RTV sistema BiH Marija Putica tvrdi da RTRS nije tražila dozvolu za emitovanje digitalnog signala od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Ona je u izjavi Srni istakla da bi, prema njenim informacijama, RAK sigurno izdao takvu dozvolu.

Regulatorna agencija za komunikacije izrekla je Radioteleviziji Republike Srpske novčanu kaznu u iznosu od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61 UHF kanala na lokaciji Banjaluka – Pobrđe.

Iz RTRS-a je, u prvom reagovanju na odluku RAK-a, saopšteno da ova medijska kuća neće platiti kaznu i prihvatiti spriječavanje svog daljeg razvoja.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE