• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Visoki predstavnik osporio vladavinu prava”

Visoki predstavnik, a ne Vlada i Narodna skupština RS, svojim odlukama je osporio načelo vladavine prava, kaže se u Dodikovom pismu OHR-u

 “Visoki predstavnik osporio vladavinu prava”  Izvor: MONDO

Odluka visokog predstavnika BiH o produženju mandata stranih sudija i tužilaca u suprotnosti je sa vladavinom prava, a visoki predstavnik, prema svom međunarodnom mandatu, nema ovlašćenje da poništava odluke Parlamentarne skupštine BiH donesene u skladu sa ustavnim ovlašćenjima - navodi se u pismu koje je u četvrtak predsjednik Vlade RS Milorad Dodik uputio Kancelariji visokog predstavnika.

U pismu se podsjeća da je Parlamentarna skupština BiH je 1. oktobra prošle godine glasala protiv produženja mandata stranim sudijama i tužiocima u pravosuđu BiH, ali da je visoki predstavnik je 14. decembra donio odluke kojima se pravosuđu BiH nameću strane sudije i tužioci, a poništava odluka Parlamentarne skupštine.

U svom odgovoru na to, Vlada RS je odmah osudila odluke visokog predstavnika, a Narodna skupština RS je 28. decembra 2009. godine podržala stav Vlade, jer se odlukama visokog predstavnika krši pravni poredak Republike Srpske i BiH, kao i međunarodno pravo, uključujući Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

"Vlada i Narodna skupština su dužne u potpunosti poštovati Ustav BiH i postupati u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom. Zato ne mogu prihvatiti niti sprovoditi nelegalne odluke visokog predstavnika. Dejtonski mirovni sporazum podrazumijeva oblik državne vlasti koji je u skladu sa načelom vladavine prava", navodi premijer RS.

Stoga je visoki predstavnik, a ne Vlada i Narodna skupština RS, svojim odlukama osporio načelo vladavine prava, kaže se u pismu.

Visoki predstavnik nema ovlašćenja da sebe stavlja iznad Ustava i zakona. Njegova ovlašćenja predviđena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma su ograničena i ne omogućavaju visokom predstavniku sveobuhvatnu vlast koju je sebi dodijelio prilikom donošenja svojih nedavnih odluka. Savjet bezbjednosti UN mu nikada nije dodijelio pomenuta dodatna ovlašćenja, niti se Savjet za implementaciju mira (PIK) ikada pozivao na pravno ovlašćenje - koje inače ne posjeduje - da proširuje mandat visokom predstavniku, konstatuje Dodik.

Faktički je, ističe se, neistinita i pravno netačna tvrdnja OHR-a da postupci Vlade i Narodne skupštine nisu u skladu sa obavezom iz Dejtonskog sporazuma da se "sarađuje u istragama i krivičnom gonjenju ratnih zločinaca".

Nigdje se u Dejtonskom sporazumu ne zahtijeva, niti sugeriše da se strani tužioci i sudije moraju koristiti u domaćem procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine.

Kako je jasno iznijela u svojim zaključcima, Vlada Republike Srpske će nastaviti da djeluje u skladu sa zakonom, uključujući i produžetak pune saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Izvještaj Evropske komisije od 14. oktobra 2009. navodi da "saradnja (BiH) sa ovim sudom ostaje na dobrom nivou”.

Vlada Republike Srpske namjerava da predloži Narodnoj skupštini RS održavanje referenduma, kako bi se građanima RS omogućilo da izraze svoj stav o postupanjima visokog predstavnika suprotnih Dejtonskom sporazumu - napominje se u pismu.

Referendum se koristi i u drugim zemljama kao mehanizam ostvarivanja demokratske vlasti. Svaki pokušaj sprečavanja referenduma bio bi direktna povreda demokratije i vladavine prava - poručio je premijer RS.

Ističe se takođe da će Vlada RS preduzeti sva miroljubiva i zakonska sredstva kako bi osujetila nanošenje štete svojim građanima i institucijama, a koje su rezultat nezakonitih postupaka visokog predstavnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE