• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stopiran zakon o popisu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2011.

 Stopiran zakon o popisu  Izvor: MONDO

Poslanici SDA i Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH uskratili su  podršku Prijedlogu zakona o popisu stanovništva u BiH naglašavajući kako BiH treba popisati sve svoje državljane bez obzira na to gdje žive, što nije predviđeno ovim zakonom.

Poslanici iz RS podržali su popis insistirajući da se građanima omogući izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti.

Predstavnički dom je drugi put u pola godine razmatrao zakon o popisu stanovništva.

"Prijedlog koji imamo danas neće proći, jer predstavlja legalizaciju etničkog čišćenja i nasilje nad etničkom strukturom BiH. Bivša Jugoslavija je 1991. godine, a i zemlje regiona prilikom posljednjih popisa, radila popis svih svojih državljana bez obzira na to gdje žive. Prijedlogom koji je pred nama je predviđeno samo da se popišu oni koju su u BiH ili koji su je napustili na period ne duži od godinu dana", kazao je Šefik Džaferović, poslanik SDA.

Poslanici Stranke za BiH, pozivajući se na pravila Evropske statističke agencije i UN-ova populacijskog fonda, naglasili su da etničko izjašnjavanje nije obavezna kategorija.

Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a, istakao je da poslanici ove stranke nikad neće glasati za popis koji ne sadrži i etničko izjašnjavanje.

"Ne postoji bosanska nacija, bosanski Srbin i slično. Nećemo glasati za zakon koji ne predviđa etničko, vjersko i jezičko izražavanje", kazao je Prodanović.

Predstavnički dom nije usvojio ni Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o Sudskoj policiji BiH.

Poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji je predlagač šef Kluba poslanika Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović, a koji su predviđali ostanak stranih sudija u tužilaca u ovim pravosudnim institucijama BiH u punom kapacitetu do 2012. godine.

Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji predviđa zabranu registrovanja fašističkih organizacija, a čiji je predlagač Denis Bećirević, proslijeđen je na Kolegijum Predstavničkog doma na usaglašavanje.

Predstavnički dom u četvrtak je prihvatio prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Zakona o radio-televizjiskom servisu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama BiH koji se odnose na pitanje ravnopravnosti polova.

Poslanici su donijeli zaključak o izdvajanju svoje jednodnevne zarade za januar za pomoć građanima Haitija, koji su pogođeni razornim zemljotresoma.

Donesen je zaključak o izdvajanju finansijskih sredstava za ublažavanje posljedica i otklanjanje šteta nastalih od poplava tokom januara 2010. godine na teritoriji BiH.

Poslanici su, između ostalog, primili k znanju informaciju Ministarstva spoljne trogovine i ekonomskih odnosa BiH o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene u 2008. godini.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE