• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR-ov popis briše cijeli grad

Na spisku državne imovine koji je napravio OHR nalazi se zemljište na kome su izgrađena naselja

 OHR-ov popis briše cijeli grad Izvor: MONDO

Na spisku stručnog tima OHR-a koji je obavio popis državne imovine, našle su se livade, kasarne, brda i šume na području Istočnog Sarajeva na kojima su poslije rata izgrađena naselja Donje Mladice, Pavlovac, Kula, dijelovi Vojkovića i brojni privredni objekti, piše  "Glas Srpske".

"Riječ je o imovini koja je do prije posljednjeg rata, tačnije 1. aprila 1992. godine, pripadala Sekretarijatu za narodnu odbranu SFRJ u Beogradu i Zemunu, a ima čak i one koja se prema gruntovnim i zemljišnim knjigama vodi na fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj, pa i na Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji koje nema više od šest decenija", navodi ovaj list.

Kao državna imovina, popisane su nekadašnje vojne kasarne JNA u blizini Vojkovića koje je preduzeće "Unioninvest" kupilo i uredno platilo prema zakonskoj regulativi koja je u to vrijeme bila na snazi.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač kaže da je to dokaz da su posao popisa imovine radili nestručni ljudi.

"Riječ je o nestručnom i brzopletom poslu OHR-ovog tima koji kroz ovaj popis pokušava da uspori razvoj Republike Srpske u cjelini. Ne može se popisom OHR-a sa lica zemlje izbrisati cijeli jedan grad i opština", kaže Kovač.

On podsjeća da je Dejtonski sporazum, koji utvrđuje granice između Republike Srpske i Federacije BiH, jasno definisao šta je čije.

"Vlada RS je poštujući dejtonske uzuse 1999. godine, dakle prije odluke Pedija Ešdauna iz 2005. godine o zabrani raspolaganja državnom imovinom, donijela odluku kojom je gradu koji se tada zvao Srpsko Sarajevo, pa nakon toga opštini Istočna Ilidža prenijela pravo na trajno korišćenje nekretnina sa pravom raspolaganja što su zakonski atributi vlasništva. Na ovom prostoru koji je nekada bio livada, močvara i neplodno zemljište nikla su naselja u koje se smjestilo izbjeglo stanovništvo iz Sarajeva i onih opština koje su Dejtonskim sporazumom pripale Federaciji BiH ", kaže Kovač.

On ističe da je jedino ispravno i održivo rješenje ustavno, odnosno dejtonsko, koje kaže da imovina koja je na području RS pripadne RS, odnosno u ovom slučaju, kako stoji u odluci Vlade RS - lokalnoj zajednici, odnosno opštini.

"Na području Istočne Ilidže gradi se državni zatvor za koji su nam uzeli 120.000 kvadrata, a niko izbjegle sarajevske Srbe ne pita kome su ostavili zdanja koja su godinama gradili u dijelu grada koji je u Dejtonu pripao Federaciji", kaže Kovač.

On je precizirao da je na području samo ove opštine Istočnog Sarajeva poslije rata krov nad glavom novcem riješilo oko 15.000 izbjeglih sarajevskih Srba.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam i komunalno građevinske poslove Nenad Berjan navodi da je na području Istočne Ilidže od Dejtona sagrađeno više od 2 500 stambenih jedinica.

"Prema svim zakonima koji vladaju u sređenim evropskim zemljama sudbinu zemljišta dijeli viša vrijednost. Ilustracije radi, ako jedan stambeni objekat vrijedi 200.000 maraka, a zemlja 20.000 onda ta zemlja pripada objektu", kaže on.

Šef Katastra u opštini Istočna Ilidža Dragan Obradović navodi da im je OHR dao 20 dana da popišu imovinu i da ih nisu zanimali najveći problemi u ovoj oblasti.

"Dejton je utvrdio granice RS i nedopustivo je što federalne institucije ni danas neće da nam daju gruntovne knjige i mimo Zakona o zemljišnim knjigama većina opština Istočnog Sarajeva se i dalje vodi u Opštinskom sudu u Sarajevu", dodaje Obradović.

Samo gruntovne knjige Vojkovića i stotinjak parcela u Kasindolu prebačene su poslije Dejtona u Sud na Sokocu.                  

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE