• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravljen Zakon o referendumu

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je u utorak na posebnoj sjednici Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi po hitnom postupku.

 Napravljen Zakon o referendumu Izvor: MONDO

Prijedlogom zakona uređuje se raspisivanje i provođenje republičkog referenduma i referenduma u opštini, odnosno gradu, organi za njegovo provođenje, način neposrednog izjašnjavanja građana, zaštita prava građana u provođenju referenduma i način ostvarivanja građanske inicijative.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je da je zakon tehničke prirode i da ne sadrži referendumsko pitanje, o čemu se može i ne može glasati.

"Zakon neće provoditi republička Izborna komisija i opštinske izborne komisije, već će ga provoditi posebna komisija, kako na nivou RS tako i na nivou opština i gradova", pojasnio je Lipovac.

On je rekao da odluku o raspisivanjeu republičkog referenduma donosi Narodna skupština RS većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a da prijedlog za raspisivanje mogu podnijeti predsjednik RS, Vlada RS, najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10.000 birača.

"Referendum uvijek raspisuje Narodna skupština i ona nema obavezu da ga raspiše, ukoliko bi neko skupio nekoliko hiljada glasova i to je u skladu sa Ustavom", precizirao je Lipovac.

Lipovac rekao je da će Prijedlog danas biti upućen Narodnoj skupštini RS, uz zahtjev za zakazivanje posebne sjednice parlamenta.

On je naveo da ne vjeruje da će zakon biti zaustavljen u Vijeću naroda, upravo zato što je tehničkog karaktera i da će se eventualne manje korekcije usaglasiti na Zajedničkoj komisiji.

Lipovac je naglasio da je cilj Vlade RS bio da napravi zakon koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom RS i da nema potrebe u njemu formulisati referendumska pitanja, jer je ono stvar posebne odluke.

Razlozi za donošenje ovog zakona po hitnom postupku sadržani su u potrebi stvaranja pravnog okvira koji će obezbijediti pretposavke za učešće građana RS u procesu donošenja odluka koje su od izuzetnog značaja za RS, a time i za njene građane.

Narodna skupština RS je zaključkom od 28. decembra zadužila Vladu RS da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu donesenog 1993. godine ili tekst novog zakona, nakon čega će na dnevni red parlament RS staviti raspravu o raspisivanju referenduma i moguća referendumska pitanja.

U obrazloženju Prijedloga navodi se da postojeći Zakon nije mijenjan i usaglašavan sa Ustavom od donošenja do danas, da je anahron, što dovodi do nemogućnost njegovog provođenja u praksi, naročito u dijelu koji se tiče roka za provođenje referenduma propisanog članom 5. Zakona, da od dana donošenja odluke o raspisivanju referenduma do njegovog održavanja ne može proći manje od 15 ni više od 30 dana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE