• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurkulas sa Kuzmanovićem i Radojičićem

Izjašnjavanje građana o odlukama visokog predstavnika ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, izjavio predsjenik RS Kuzmanović

 Kurkulas sa Kuzmanovićem i Radojičićem Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović rekao je tokom današnjeg razgovora sa šefom Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kurkulasom da RS ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, izjašnjavanjem građana o odlukama visokog predstavnika i o podršci Dejtonskom sporazumu.

"Budući da je visoki predstavnik izišao iz okvira povjerenog mandata i nametanjem zakona uskratio pravo legalnim institucijama da suvereno odlučuju, predstavnici RS odlučni su u namjeri da građanima omoguće da se izjasne", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je tokom razgovora sa Kurkulasom izrazio i nadu da će tokom ove godine BiH biti odobrena liberalizacija viznog režima sa EU i da će konačno OHR biti zatvoren.

Predsjednik RS istakao je da RS poštuje autoritet visokog predstavnika i mandat koji mu je povjeren Dejtonskim sporazumom, saopšteno je iz Kuzmanovićevog kabineta.

Kuzmanović je naglasio da BiH treba da ispoštuje odluku Suda za ljudska prava u Strazburu i podsjetio da su predstavnici Srpske i ranije bili spremni da razgovaraju o usklađivanju Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, ali da su političari iz Federacije BiH (FBiH) to odbijali zahtijevajući sveobuhvatne i nerealne promjene Ustava.

"RS je posvećena realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i usklađivanju zakonodavstva sa evropskim pravnim nasljeđem", izjavio je Kuzmanović.

Ranije danas Kurkulas se sastao i sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.
Srpska je spremna na razgovore o promjeni Ustava BiH u dijelu koji je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ocijenio kao problematičan, izjavio je nakon sastanka Radojičić.

On je istakao da su svi u RS svjesni da bi u slučaju da ne dođe do ovih promjena, moglo doći do ozbiljnog nanošenja štete Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i daljem evropskom putu BiH.

"Ponovio sam stavove koji su poznati u deklaraciji Narodne skupštine RS o ustavnim promjenama i spremni smo na razgovore o promjenama ustava u ovom dijelu", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci i dodao da za RS nije sporno da se u Ustavu BiH naprave ove promjene.

On je naveo da su sve političke partije već u predizbornoj kampanji i da je sada gotovo nemoguće sakupiti dvije trećine glasova u parlamentu BiH za promjene ustava koje bi ga uskladila sa odlukom Suda u Strazburu.

Radojičić je rekao da drugi problem predstavlja to što, i ukoliko dođe do razgovora o promjeni Ustava BiH u ovom dijelu, može doći do zahtjeva "druge strane" u BiH da se otvori cijeli paket drugih promjena ustava što se već dešavalo.

Na današnjem sastanku naglašena je i važnost pitanja slobodnog viznog režima za građane BiH i ispunjavanja uslova koji su postavljeni za njegovo dostizanje.

Radojičić i Kurkulas su se saglasili da je veoma pozitivno što je Narodna skupština RS u decembru usvojila Zakon o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu RS i time ispunila jedan od postavljenih uslova.

Radojičić je podsjetio da su na nivou BiH prošle sedmice usvojene izmjene i dopune krivičnog zakona, te da sada preostaje da se u entitetskom parlamentu usvoje izmjene i dopune entitetskog krivičnog zakona koji bi bio prilagođen izmjenama zakona koje su donesene na nivou BiH, čime bi se, što se zakonodavstva tiče, kompletirali uslovi koji su postavljeni za bezvizni režim.

"Preostaje još niz praktičnih koraka koje treba učiniti, prije svega, na državnom nivou kako bi do naredne monitoring misije EU dobili pozitivnu ocjenu i preporuku za slobodni vizni režim. Ono što sam naglasio jeste da bismo željeli vidjeti da se ovaj put ka slobodnom viznom režimu nastavi na bazi već ranije postavljenih uslova, odnosno da se ne postavljaju novi dodatni uslovi, a pogotovo ne politički uslovi koji bi bili u vezi sa slobodnim viznim režimom za građane", rekao je Radojičić.

On je naveo da je Kurkulas ponovio raniji zahtjev EU da je potrebno da se na državnom nivou donese zakon o kontroli državne pomoći privrednim subjektima, bez obzira na činjenicu što je Narodna skupština RS takav zakon donijela prošle godine.

Kurkulas je rekao novinarima da je veoma važno što je RS spremna na razgovore o promjeni Ustava BiH, te da je sada potrebno da se određeno zakonodavstvo uskladi sa odlukom u Strazburu, odnosno da se ispoštuju ljudska prava.

"To je neophodno zato što svi znamo kako je važna Evropska konvencija o ljudskim pravima koju je potpisala i BiH, ali i zato što se naši ugovorni odnosi između BiH i EU zasnivaju na poštovanju ljudskih prava", rekao je Korkulas.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE