• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strazbur: Donesena rezolucija o BiH

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je u Strazburu rezoluciju o funkcionisanju demokratskih institucija BiH.

 Strazbur: Donesena rezolucija o BiH Izvor: MONDO

Ovom rezolucijom Savjet izražava zabrinutost za buduće postupke Republike Srpske (RS) u pogledu podrivanja institucija BiH i osporavanja nadležnosti visokog predstavnika, izjavila je Srni član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković.

Markovićeva je istakla da je parlament u Strazburu odbacio njen amandman kojim je tražila da se briše stav o potrebi održavanja međunarodne konferencije o BiH, ali je naglasila da je taj član preformulisan tako da se traži od vlasti BiH da razmotre održavanje međunarodnih debata radi analiziranja prepreka koje sprečavaju BiH da napreduju u reformama.

Ona je rekla da je član rezolucije koji je prvobitno osuđivao RS za sve neuspjehe u BiH, a najviše ustavne, preformulisan tako da se izražava zabrinutost za buduće postupuke RS u pogledu podrivanja institucija BiH i osporavanja nadležnosti visokog predstavnika.

Markovićeva smatra da je izvještaj izvjestilaca Mevluta Čavušoglua i Kima Sasija usmjeren protiv RS.

''Taj izvještaj je usmjeren protiv RS. On je prepun optužbi na račun RS. Izvještaj na kojem se zasniva rezolucija može proizvesti određene probleme RS u smislu da će se tražiti angažman šireg obima međunarodne zajednice'', rekla je Markovićeva u telefonskoj izjavi Srni iz Strazbura.

Prema njenim riječima, nije se insistiralo ni na jednoj drugoj reformi osim na reformi Ustava s ciljem usaglašavanja sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kako bi se omogućilo i nacionalnim manjinama da učestvuju u političkom procesu.

"To je za njih ključna stvar", istakla je Markovićeva, koja smatra da se dovodi u pitanje legitimitet donošenja ove rezolucije, jer je u sali Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope bilo samo 55 delegata, od više od 600 koliko ih je ukupno.

Ona je rekla da je zabrinjavajuće što nema namjere da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika, uz obrazloženje da visoki predstavnik još nije završio posao u BiH.

Markovićeva je dodala da je popis stanovništva jedan od osam zahtjeva koji su nabrojani u rezoluciji koji BiH mora da ispuni.

Član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Mladen Ivanić izjavio je Srni da se u usvojenoj rezoluciji Savjeta Evrope o BiH ne pominje međunarodna konferencija o BiH nego se izražava potreba da se razmotri organizovanje šire diskusije o izazovima s kojima se suočava država.

Ivanić je rekao da u tekstu rezolucije nema ni dijela kojim se RS osuđuje da je odgovorna za neuspjeh svih reformi u BiH, nego Savjet Evrope poziva RS da poštuje odluke visokog predstavnika, što je juče podržala i Evropska komisija.

"Došlo je do usaglašavanja teksta rezolucije i jedne puno opštije formulacija. To je na kraju korektan kompromis'', rekao je Ivanić u telefonskom razgovoru Srni iz Strazbura.

On je naveo da je iskazano veliko nezadovoljstvo zastojem u reformama i da je iznesena dosta depresivna slika o BiH, ali da nema zahtjeva za novim konferencijama.

Ivanić je rekao na zasjedanju da ne treba otvarati nikakve nove posebne razgovore o Ustavu, ali da je moguće i potrebno promijeniti Ustav u dijelu koji se odnosi na usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Partije iz RS nemaju problem u vezi s tim. Veći su problem partije iz Sarajeva koje očekuju dodatne promjene, što nije realno", rekao je Ivanić.

On je istakao da je zamolio Savjet Evrope za jasan stav da je došlo vrijeme da se međunarodne intervencije u BiH privede kraju i da domaće institucije preuzmu svoju ulogu.

Prema njegovim riječima, članovi iz Federacije BiH nisu imali amandmane na rezoluciju, ali su zahtijevali da međunarodna zajednica radi posao domaćih političara i da ona promijeni stvari u BiH.

"Govorili su o prošlosti, o etničkim čišćenjima", rekao Ivanić.

Delegaciju parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope čine njen šef Bakir Izetbegović i članovi Milica Marković, Mladen Ivanić, Azra Hadžiahmetović i Alma Čolo.

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Bakir Izetbegović ocijenio je da politička situacija u BiH nije dobra i da zemlja ozbiljno zaostaje na putu ka evroatlantskim integracijama.

Izetbegović je rekao da je u Parlamentarnoj skupštini BiH odbijeno 49 zakona, od toga 13 sa liste prioriteta Sporazuma o stabilizaciji zbog toga što je Republika Srpska koristila "entitetsko glasanje".

"Političari na najvišem nivou u RS ušli su u fazu intenzivnog podrivanja državnih institucija i sukobljavanja sa autoritetom visokog predstavnika. Najnovija prijetnja jeste organizovanje referenduma u RS planiranog za proljeće", dodao je Izetbegović.

On je napomenuo da podržava Izvještaj specijalnih izvjestilaca Savjeta Evrope za BiH Mevluta Čavušoglua iz Turske i Finca Kima Sasija u svim tačkama, uključujući paragraf u kome se predlaže održavanje multilateralne konferencije o BiH na kojoj bi učestvovali svi ključni lokalni i internacionalni predstavnici, uz snažno angažovanje Savjeta Evrope.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE