• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četrnaest godina od raspuštanja logora Silos

Prije 14 godina je raspušten posljednji koncetracioni logor u BiH - Silos, i to dva mjeseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 Četrnaest godina od raspuštanja logora Silos Izvor: MONDO

Iz logora Silos, u kojem je bilo zatvoreno više od 600 srpskih civila, tog 27. januara 1996. godine izašla su 44 logoraša, posvjedočio je Srni Slavko Jovičić koji je i sam bio zatvorenik u ovom logoru.

Logor je otvoren 11. maja 1992. godine, a zatvoren je istog datuma kada i zloglasni fašistički logor iz Drugog svjetskog rata Aušvic.Jovičić je rekao da su, prema njegovim saznanjima, 24 srpska logoraša ubijena torturama, svakodnevnim fizičkim zlostavljanjem, prebijanjem i mučenjem glađu.

 "U 'tunelu srpskog stradanja'`, koji su muslimani nazvali `tunel spasa`, oko 50 logoraša je ubijeno, šest iz Silosa, a ostali su bili civili iz Hrasnice", dodao je Jovičić. On je istakao da su u Silosu bili zatvoreni muškarci od 14 do 90 godina i 11 žena, od kojih jedna u šestom mjesecu trudnoće.

''Osim 11 vojnika koji su bili rezervni vojnici uhvaćeni na liniji u Hadžićima, svi ostali bili su civilna lica. Kroz logor Silos prošlo je, prema mojim saznanjima i evidenciji, više od 600 srpskih civila, uglavnom sa područja Pazarića i Tarčina", rekao je Jovičić, koji je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je istakao da su logoraši svaki dan dobijali po pet kašika neke tekućine i parče hljeba.
 "Za prva 63 dana, od 77 kilograma koliko sam imao, izgubio sam 43, tako da sam imao svega 34 kilograma. Da nije bilo kože kosti bi se same rastavljale. Vagali smo se na vagama koje su služile za vaganje žita'', rekao je Jovičić.

On je dodao da je 1993. godine počelo odvođenje logoraša iz Silosa na prve odbrambene linije muslimanske vojske u Hrasnicu, gdje su danonoćno kopali prilaze, pravili utvrđenja, rovove, bunkere.

''Logor Silos je najzloglasniji logor u proteklom građanskom ratu u BiH zato što je najduže trajao i što su, kako su utvrdili stručnjaci na osnovu iskaza svjedoka, logoraši u tom logoru mučeni na 167 načina'', naglasio je Jovičić. On je rekao da je sva dokumentacija o tome bila predata bivšoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte, ali da niko ne želi da procesuira zločine za koje postoje dokazi. On je naglasio da je 70 srpskih logoraša u međuvremenu umrlo.

"Logor Silos je stravična patnja za srpski narod. To današnji svijet i civilizacija ne mogu da razumiju'', rekao je nekadašnji zatvorenik u ovom logoru Slavko Jovičić.

MUP Republike Srpske je u periodu od 1992. do 2005. godine podnio ukupno 20 krivičnih prijava ili službenih izvještaja protiv više lica koja su odgovorna za krivična djela ratnog zločina počinjena nad Srbima u logoru Silos u Tarčinu kod Sarajeva, potvrdio je Srni Simo Tuševljak, koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina.

Tuševljak je rekao da s ciljem istrage koju provodi Tužilaštvo BiH o ovom slučaju ne može govoriti o imenima lica protiv kojih su podnesene krivične prijave, ali je otkrio da je riječ o visokim političkim i vojnim zvaničnicima tadašnje Republike BiH i Armije BiH."Vjerujem da će predmeti Silos i Hrasnica biti procesuirani pred Tužilaštvom i Sudom BiH pošto je na jednoj od sjednica ratnog Predsjedništva Republike BiH konstatovano da je riječ o koncentracionim logorima“, istakao je Tuševljak.

On je dodao da je MUP RS još 1992.godine podnio prvu krivičnu prijavu protiv više lica za ratni zločin počinjen nad Srbima u logoru Silos. Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv više osoba koje se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u logoru Silos u Tarčinu, izjavio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Istragu vodi regionalni tim 4 Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske  Milorad Dodik rekao je da svi u BiH trebaju sudovima prepustiti utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine i da se ne smije manipulisati žrtvama u političke svrhe.
"To je nedopustivo. Svi oni koji su činili zločine treba da odgovaraju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i dodao da nije zadovoljan zastupljenošću svih koji su se trebali naći pred sudovima pravde.
On je ocijenio da je u saradnji sa međunarodnom zajednicom došlo do određenog nivoa procesuiranja određenih počinioca zločina, ali da to nije dovoljno "Ne možemo reći da smo zadovoljni obuhvatom svih drugih koji su se trebali naći pred sudovima pravde, ali zločini koje su počinili ne zastarijevaju. Uvjeren sam da će jednog dana i oni odgovarati i da će ih stići pravda", rekao je Dodik.

On je naglasio da je svaka pojedinačna žrtva dramatična, a pogotovo stradanje ljudi samo zbog toga što su pripadnici određenog naroda ili neke druge grupe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE