• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Vojnici ispunjavaju moje naređenje

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Počasna jedinica Trećeg pješadijskog Republika Sarpska puka OS BiH bila je prisutna danas u Banjaluci tokom aktivnosti vezanih za obilježavanje Dana Republike 9. januara.

  Vojni orkestar OS BiH u Banjaluci (FOTO) Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Oni su ispred banjalučkog groblja Sveti Pantelija, gdje su zvaničnici RS polagali vijence palim borcima Vojske RS, dali raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Nakon toga su otišli, dok su na groblju ostali prisutni članovi Vojnog orkestra OS BiH bend Banjaluka.


Ivanić je kazao da je on kao predsjedavajući odlučio da vojnici budu danas prisutni jer je želio da ga prati počasna jedinica, a njihova obaveza je bila da „ispune naređenje“.

"Svjesno ovo radim jer želim da pokažem da u ovoj zemlji, posebno na ovakvim datumima, nema nikakvog pokušaja da se neko disciplinuje. Ako neko snosi odgovornost, to sam ja. Smatram ovo potpuno prirodnim i normlanim jer mi, kao predsjedavajućem, pripada jedinica", poručio je Ivanić.

Objasnio je da vojnici Trećeg pješadijskog Republika Sarpska puka neće učestvovati sutra na smotri na banjalučkom Trgu Krajine tokom svečanosti povodom obilježavanja Dana RS, ali će biti prisutni da mu daju počast.

Ivanić je poručiod a svako ko je mislio na silu natjerati nekoga da neki datum slavi ili ne slavi, u tome neće uspjeti , te da je u BiH potreban dogovor.

"Današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti izreda srpskog naroda, zbog hiljada ljudi koji su poginuli u rat, daju najveće moguće poštovanje", naglasio je Ivanić.



Predsjednik RS Milorad Dodik je poručio da mu je drago mi je da su oko Dana RS okupljene sve najvažnije političke ličnosti u RS, ali i d aje najveću podršku ovo, danu dao narod na referendumu.

"Ako neko želi da ukine 9. januar, onda želi da ukine i našu budućnost i naše postojanje. RS pokazuje snagu u očuvanju svojih najvažniji elemenata, a jedan od tih je Dan Republike", kazao je Dodik.

Kazao je i kako ga ne interesuju Oružane snage BiH, ali da poštuje vojnike Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

"Brljotina koju je napravio NATO, uključujući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da trebamo odbiti NATO put, jer je jasno na koji način bi oni upravljali, da BiH potpadne pod njihovu komandu. Takva arogancija i miješanje u unutrašnje stvari jedne vojne organizacije, koja ne bi trebala da bude politička, je neviđeno do sada", rekao je Dodik.

Kazao je kako će se zbog toga, on i RS, zalagati za to da se vodi politika vojne neutralnosti.

"Ako su željeli da nam učine išta loše poslije bombardovanja, gdje su nam bacali osiromašeni uranijum, onda je to ovo, petljanje u unutrašne stvari u BiH", kazao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE