• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trilateralci slavili Dan Republike

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske juče u Banjaluci prisustvovao je i Jovan Kovačić, predsjednik srpskog ogranka uticajne Trilateralne komisije i osnivač oranizacije East-West bridgde.

Kovačić (drugi s lijeva na fotografiji) je nekada radio kao lični prevodilac Josipa Broza Tita, bio je dopisnik Rojtersa za vrijeme rata u eks Jugoslaviji, a danas je veoma uticajan lobista i medijski ekspret, za kojeg važi da je u dobrim odnosima sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom. Kovačić je bio savjetnik Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, a savjetovao je i OHR u BiH.

Članovi EWB-a su mnogi političari i stručnjaci iz regiona, među njima i Ranko Škrbić, bivši ministar, a sada dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, zatim gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je član Savjetodavnog odbora te organizacije.

"East West Bridge je nezavisan i međunarodni think thank, odnosno naučno-istraživački centar osnovan u Beogradu, a prisutan u 7 zemalja svijeta putem svojih regionalnih predstavništava u BiH, Italiji, Malti, Makedoniji, Meksiku, Crnoj Gori, Švajcarskoj, sa tendencijom daljeg širenja", kažu naši sagovornici iz ove organizacije.

Osnovni cilj EWB je da okupi stručne, afirmisane i angažovane pojedince, koji svojim autoritetom, znanjem i reputacijom koju uživaju u svojim sredinama i državama, mogu dati doprinos što prisnijem povezivanju stručnjaka različitih profila i kulturološkog i nacionalnog identiteta, a time i doprinos povezivanju različitih nacija i država.

U Predsjedništvu EWB, osim Kovačića sjede Aleksandar Nikolić (osnivač SNS i državni sekretar u MUP Srbije) i Tahir Hasanović (političar i privrednik). U Predsjedništvu EWB je glavno članstvo Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije, a čiji članovi su recimo i Željko Mitrović (Pink Media Group), Miodrag Kostić (MK Group), Slavko Carić (Erste Banka) itd.

''Članstvo u EWB ne znači po automatizmu članstvo i u Trilateralnoj komisiji, jer se članstvo u TK stiče posebnim pozivom. Međutim, s obzirom da je EWB osnovao Srpsku nacionalnu grupu Trilateralne komisije u Srbiji, nedvosmisleno je da tu postoji neraskidiva sprega između ove dvije vrlo uticajne grupe, koje u suštini, čine jednu zajedničku grupu. Zanimljivo je da Savjetodavnim odborom EWB predsjedava predsjedava prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, Igor Kalevinski, ruski diplomata i nekadašnji potpredsjednik Vlade Ruske Federacije", tvrde naši sagovornici.

Trilateralnu komisiju osnovali su u Njujorku 1973. godine bogataš Dejvid Rokfeler i savjetnik američkog predsjednika, Zbignjev Bžežinski "sa ciljem političkog i ekonomskog uvezivanja Sjeverne Amerike, Evrope i Japana".

Trilateralna komisija je u Srbiji formalno inaugurisana na plenarnoj sesiji Trilateralne komisije u Berlinu 2013. godine i Srbija je osim Norveške, jedina evropska zemlja van EU u kojoj je takva organizacija osnovana. Spisak članova Trilateralne komisije je uključivao trojicu američkih predsjednika, Džordža Buša starijeg, Džimija Kartera i Bila Klintona, više potpredsjednika SAD, predsjednike multinacionalnih kompanija i mnoge uticajne ljude iz svijeta bankarstva i ekonomije, politike i medija.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fino

Dobro je imati prijatelje na sve strane.

Дејан

О Господе Боже шта је ово више, шта се више догађа !!!

MONDO REPORTAŽE