• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladajuća koalicija: Politička situacija stabilna

Autor SRNA

Lideri SNSD-a DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić ocijenili su danas u Banjaluci da je u Republici Srpskoj stabilna politička situacija.

 Vladajuća koalicija: Politička situacija stabilna Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Dodik je istakao da koalicioni partneri stvaraju strateški plan koji bi trebalo da unese novu energiju i dinamiku političkog i ekonomskog razvoja Republike Srpske.

"Opredijeljeni smo da radimo zajedno jer je dosadašnja saradnja bila veoma dobra. Za Republiku Srpsku je najvažnije da koalicija SNSD, DNS i SP nastavi sa kreiranjem strategija svog rada u ovoj i narednoj godini, te zajedničkog nastupa na opštim izborima 2018. godine na kojima bi trebalo da dobijemo maksimalnu podršku građana", rekao je novinarima Dodik, nakon sastanka sa Pavićem i Đokićem.

On je naglasio da Republika Srpska mora pojačati međunarodne aktivnosti, a na političkom planu ojačati povjerenje javnosti u institucije Srpske.

"Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, činjenica je da je Republika Srpska u prošloj godini zabilježila rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, smanjila broj nezaposlenih i ostala u visokom stepenu razvoja industrijske proizvodnje. Naš cilj jeste da ovakav trend nastavimo i u ovoj godini i obezbijedimo kontinuiran rast bruto domaćeg proizvoda", naglasio je Dodik.

On je naveo da ima i određenih problema u likvidnosti i dospijeća koja nisu riješena. 

"Ono što je dobro jeste što je Vlada Srpske sve dugove iz 2015. godine riješila, a ostali su neki zaostaci iz prošle godine i tekući. Razgovarali smo i o određenim modalitetima rješavanja postojećih dugovanja, a jedan od ciljeva je i da od naplate klirinškog duga prioritetno izmirimo obaveze prema poljoprivrednicima, što bi moglo biti u drugoj polovini marta ove godine", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, problem je i zastoj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

"Razgovarali smo kako da nadoknadimo ovo. Republika Srpska će nastaviti da stabilno funkcioniše, izmiruje svoje obaveze, a politika plata ostaje ista", rekao je Dodik. 

On je napomenuo da je na sastanku bilo riječi i o funkcionisanju javnih preduzeća. 

"Do kraja februara ćemo održati još jedan koalicioni sastanak na kome će biti riječi o podizanju likvidnosti u Srpskoj, a održaćemo sastanak sa predstavnicima javnih preduzeća i sektora", kaže Dodik. 

On je naveo da koalicioni partneri u potpunosti odbacuju i smatraju nedopustivom pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije. 

"Time se zloupotrebljavaju institucije BiH, slabi povjerenje u BiH, unutrašnja kohezija i dijalog. Odbacujemo da se o ovoj tužbi raspravlja i načelno", rekao je Dodik. 

On je naveo da je prioritet Srpske nastavak dobre saradnje sa Srbijom i svim prijateljskim zemljama.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vule

Mozes mislit

MONDO REPORTAŽE