• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari RS: Nema smisla da OHR prijeti

Poslije sastanka sa visokim predstavnikom u Banjaluci, lideri stranaka iz RS nezadovoljni upozorenjima OHR-a.

 Političari RS: Nema smisla da OHR prijeti Izvor: MONDO

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić rekao je da je Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi usaglašen sa evropskim zakonodavstvom i Ustavom RS i da u njemu nema ništa što bi predstavljalo opasnost za BiH i OHR.

Pavić je u izjavi Srni rekao da upozorenja iz OHR-a znače sijanje straha među srpske partije i Srbe da odustanu od nečega što je u cijelom svijetu potpuno normalno.

"Onog momenta kad visoki predstavnik ili bilo ko nađe nešto antidejtonsko u nekom činu RS, Narodne skupštine pa i DNS-a, ja ću podržati da se za takve poteze odgovara, ali, ako je nešto usklađeno sa Ustavom, sa Dejtonskim sporazumom i najvišim standardima evropske demokratije onda bi za takve antidemokratske poteze trebao neko drugi odgovarati", rekao je Pavić.

Pavić je naglasio da u BiH treba poštovati Dejtonski mirovni sporazum i volju građana koji su birali svoje predstavnike i činiti sve što je u skladu sa visokim načelima demokratije.

On smatra da je međunarodna zajednica prva koja bi trebala pozdraviti takav zakon i izjašnjavanje naroda, jer su međunarodni predstavnici ti koji su došli u BiH "da nas uče demokratiji", a odjednom su protiv najdemokratskijih akata.

"Očigledno je da međunarodna zajednica zajedno sa Bošnjacima misli vladati u BiH putem pojedinaca ili pojedinih partija, a da ih narod ne interesuje", istakao je Pavić.

Lider DNS-a je naglasio da niko u BiH ne pomišlja na referendum o otcjepljenju RS, da oni koji nasjedaju bošnjačkim provokacijama zaista nisu dobronamjerni ni BiH ni RS.

"Da neko spriječi da građani RS daju svoje mišljenje o nekim aktuelnim pitanjima to je zaista u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, sa svim moralnim principima i demokratijom kao najvišim načelom na koje se pozivaju oni koji su u BiH uveli protektorat", istakao je Pavić.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da nema smisla da OHR prijeti političkim subjektima u Republici Srpskoj i Srpskoj uopšte, kada je riječ o demokratskom činu usvajanja Zakona o referendumu i građanskim inicijativama.

Vasić je istakao da izjašnjavanje o bilo kojem pitanju nije rušenje Dejtona niti UN, kao ni visokog predstavnika.

"Nije objašnjivo kako to da visoki predstavnik nije vidio na javnom servisu video-klip u kome se cijela garnitura SNSD-a poistovjećuje sa fašističkom i nacističkom, a u tek donesenom Zakonu o referendumu vidi rušilačko i antidejtonsko i antibosansko-hercegovačko djelovanje'', izjavio je Vasić Srni.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Banjaluci da će stranke koje su podržale Zakon o referendumu u Narodnoj skupštini RS smatrati potpuno odgovornim za posljedice tog zakona i da one rizikuju da RS gurnu u izolaciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE