• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija BiH obilježava 1. mart

Autor SRNA

Iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike saopšteno je da je danas u Federaciji BiH neradni dan i da neće raditi državni organi, preduzeća i druga pravna lica u ovom entitetu.

 Federacija BiH obilježava 1. mart Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ovaj datum, koji se u dijelovima FBiH obilježava kao Dan nezavisnosti BiH”, proslavlja se se jedan dan.

U Republici Srpskoj i dijelovima FBiH sa hrvatskom većinom ovaj datum se ne obilježava i radni je dan za sve institucije.

Prvog marta 1992. godine u Bosni i Hercegovini je održan referendum o izlasku iz SFRJ, a građani su se, većinom muslimani i Hrvati, izjasnili da su za izlazak BiH iz SFRJ, odnosno glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% odnosno 2.073.568 građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Srbi su mahom bojkotovali referendum i nisu izašli na isti.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

U pravu su Rvati sto traze svoj TV program.. Pa ova BHTV samo prikazuje kako bosnjaci slave Dan nezavisnosti a ni jedan prilog kako to slave Rvati. Ovako ispade ko da oni i ne slave. Hahaha hihihi

MONDO REPORTAŽE