• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro odluka o legitimitetu Softića

Autor mondo.ba

Međunarodni sud pravde će, najvjerovatnije za nekoliko dana, saopštiti da li je Sakib Softić kao legitimni zastupnik BiH podnio bošnjački zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, piše "Politika".

Profesor Milenko Kreća, koji je 23 godine bio član sudskog vijeća Međunarodnog suda pravde, rekao je za ovaj list da će odluka o legitimitetu Softića biti donesena na neformalnoj sjednici suda na kojoj će biti razmotreni argumenti i jedne i druge strane.

"Razumno je pretpostaviti da će konstatovati da se nisu stekli uslovi predviđeni statutom Međunarodnog suda pravde za pokretanje postupka", smatra Kreća.

Prema njegovim riječima, da je sud postupao u skladu sa nekom uobičajenom procedurom, imao bi osnov da odbije zahtjev samo na osnovu činjenice da Predsjednidštvo BiH, kao kolektivni šef zemlje, nije pokrenulo zahtjev za reviziju.

"Doduše, ne znamo šta je u svom pismu naveo bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović", dodao je Kreća.

On ističe da je vrlo bitno i to šta je u svom odgovoru sudu, koji je tražio od članova Predsjedništva BiH da se izjasne o legitimnosti Softića, napisao hrvatski član Dragan Čović.

"Da Međunarodnom sudu pravde nije jasna situacija proizilazi iz činjenice da nije, poslije podnošenja zahtjeva, automatski uvrstio predmet u listu slučajeva kao što to obično radi kada je sve pravno jasno", kaže Kreća.

List podsjeća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Predsjedništvo BiH donosi odluke konsenzusom, ali se, prema Ustavu, mogu donositi i većinom glasova, ukoliko nema saglasnosti.

Teorijski gledano, kada bi se Čović saglasio sa Izetbegovićem da treba pokrenuti reviziju, možda bi i postojala mogućnost da sud uvaži to kao odluku Predsjedništva, piše "Politika".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE