• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić, Pahor i Duda: BiH bi bila stabilna u EU

Autor mondo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić razgovarao s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednikom Poljske Andžejem Dudom, u dvorcu Strmol u Sloveniji.

Teme trilateralnog radnog sastanka bile su aktuelna politička situacija u regionu Zapadnog Balkana, kao i u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je na konferenciji za novinare poslije sastanka da je zahvalan dvojici predsjednika koji, bez obzira na unutrašnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalja članica unutar Evropske unije, ipak žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regionu Zapadnog Balkana.

Ivanić je rekao da ohrabruje činjenica da i dalje ima političara i lidera koji su svjesni značaja Evropske unije za cijeli Zapadni Balkan, i da njemu lično znači to što su danas predsjednici Slovenije i Poljske posebnu pažnju posvetili prilikama u BiH.

”BiH treba podrška. U slučaju da bude izolovana, BiH će biti suočena s unutrašnjim sukobima i razlikama. BiH kao dio šire porodice može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog djelovanja koje je Evropska unija razvila. Uvjeren sam da je ovo bitan preduslov stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru Zapadnog Balkana”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Ivanić je naglasio da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresovana za reforme koje vode ka evropskim integracijama.

”Svjesni smo unutrašnjih razlika, ali sam uvjeren da ćemo vrlo brzo uspjeti da napravimo odlučujući iskorak, a to je da ćemo, nakon što odgovorimo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, pokazati da smo spremni da BiH dobije status kandidata za EU, što bi bio značajan iskorak”, rekao je predsjedavajući Presjedništva BiH Mladen Ivanić.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da aktuelna situacija u Evropskoj uniji pomjera fokus pažnje, ali da evropska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je da se Poljska zauzima za region Zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Poljski predsjednik je podsjetio da je ova zemlja u BiH prisutna s 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a, te da podržava napredak BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, ali ukoliko za to postoje spremnost i volja svih naroda u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE