• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojni stanovi: Tužbe protiv BiH?

Autor SRNA

Problematika u vezi s vojnim stanovima u Federaciji BiH mogla bi se okončati pokretanjem tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske Milorad Kutlešić izjavio je da će članovi Udruženja, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH ostvariti pokretanjem tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. 

"Vlasti i pravosudne institucije Federacije BiH godinama opstruišu povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima ЈNA, odnosno Vojske Republike Srpske (VRS)", rekao je Kutlešić.

Kutlešić napominje da vlasnici vojnih stanova svojim novcem plaćaju tužbe i advokate kako bi ostvarili pravo na povrat vojnih stanova u FBiH.

"U praksi se dešava da kantoni donesu presudu o povratu vojnih stanova, koju zatim obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak, čime samo dobijaju na vremenu produžavajući našu agoniju", istakao je Kutlešić.

On je rekao da Vlada FBiH ne sprovodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima ЈNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od država SFRЈ.

Kutlešić je naveo da se najveći broj potraživanih stanova bivših pripadnika ЈNA i VRS nalazi na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, od 14 podnesenih tužbi, do sada je donio odluku u korist bivšeg oficira ЈNA Branimira Đokića, kojom je naložena isplata odštete od 65.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete zbog nemogućnosti da vrati stan u Sarajevu koji je otkupio.

Sud u Strazburu donio je istu odluku kojom je BiH naloženo i da obešteti Ljeposavu Mago sa 58.000 evra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE